Studentski kutak

Đakovački studenti na Međunarodnim teološkim susretima studenata u Beogradu

Ponedjeljak, 09 Listopad 2017 |

U organizaciji Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i pod pokroviteljstvom zaklade Konrad Adenauer Stiftung (KAS), održani su na istoimenom beogradskom fakultetu od 5. do 8. listopada Drugi međunarodni teološki susreti studenata (International Theological Student Meetings). Ovogodišnja glavna tema studentskog simpozija, koji ima međunarodni i međureligijski karakter, bila je Vjera i suvremeni svijet (Faith and the Modern World).

Uz različita interdisciplinarna predavanja iz područja filozofije, teologije, bioetike, sociologije, pedagogije, politike i dr., kao predstavnici Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, sudjelovali su studenti Tomislav Vojnić Mijatov (IV. god.), Bruno Diklić (III. god.) i Matea Čelik (II. god.) s temom Čovjek postmoderne i njegov identitet: tumačenje bioetičkog pitanja abortusa iz katoličke teološke perspektive (The Postmodern Man and His Identity: An Interpretation of the Bioethical Question of Abortion from the Catholic Theological Perspective). Izlaganje đakovačkih studenata koncipirano je u tri dijela: prvo poglavlje govori općenito o pobačaju te donosi uvodna razmatranja o toj problematici; drugi dio rada predstavlja s jedne strane suvremena liberalno-permisivna stajališta s obzirom na fenomen pobačaja, tj. Pro Choice stavove i s druge strane Pro Life načela. Posljednji i najopsežniji dio izlaganja bavi se službenim stajalištem učiteljstva Katoličke crkve s obzirom na pitanje pobačaja te donosi svojevrsnu panoramu različitih crkvenih dokumenata koji problematiziraju ovu temu.

Na simpoziju su sudjelovali i studenti filozofije i teologije s još trinaest fakulteta: Fakultet katoličke teologije Sveučilišta u Beču (Beč, Austrija), Akademija pravoslavne teologije (Drač, Albanija), Pravoslavni teološki fakultet (Solun, Grčka), Pravoslavni teološki fakultet (Bukurešt, Rumunjska), Pravoslavni teološki fakultet (Cluj, Rumunjska), Franjevačka teologija (Sarajevo, Bosna i Hercegovina), Pravoslavni teološki fakultet (Foča, Bosna i Hercegovina), Fakultet islamskih znanosti (Sarajevo, Bosna i Hercegovina), Pravoslavni teološki fakulteta (Beograd, Srbija), Fakultet islamskih znanosti (Beograd, Srbija), Katolički bogoslovni fakultet (Split), Protestantski teološki fakultet (Zagreb) i Filozofski fakultet Družbe Isusove (Zagreb). Prigodno predavanje održao je i Daniel Koski, ravnatelj Tantričkog ekumenskog instituta u Jeruzalemu Sveučilišta Notre Dame.

Uz redovita predavanja sudionici simpozija imali su priliku za međusobno upoznavanje, razmjenu iskustava, diskusije i rad u grupama kao i za razgledavanje različitih sakralnih građevina u Beogradu i posjet institucijama kao što su Pravoslavna crkva Svetog Save, Srpska akademija znanosti i umjetnosti, Islamska zajednica Srbije, Beogradska nadbiskupija i dr.

Autor teksta: Bruno Diklić

 

Galerija slika

Zašto studirati na KBF-u u Đakovu?

Anita Lučić

Ana Puljić

Luka Ivković

Krešimir Bošnjak

Josip Matezović

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.