Studentski kutak

Večer stvaralaštva studenata KBF-a

Petak, 29 Svibanj 2015 |

U četvrtak 28. svibnja u dvorani biskupa Antuna Mandića u središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici održana je  studentska „Večer stvaralaštva“ na kojoj su studenti pokazali svoje umijeće u pjevanju i glumi.

Uz domaće studente nastupili su i gosti, studenti Splitskog katoličkog bogoslovnog fakulteta.

Na početku programa sve prisutne je pozdravio izv. prof. dr. sc. Ivica Raguž, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta i poručio kako trebaju biti kreativni poput Boga u stvaranju svijeta.

Program je započeo scenskim prikazom stvaranja čovjeka koji su upriličili Marija Lasić, Tihomir Borić, Stjepan Matezović i Filip Sertić. Nakon njih je nastupio đakon Krešimir Šaf sa skečom „Isus je zakon“ u kojem je prikazao suvremeni problem zaborava Boga. Studentski zbor „Ruah“ otpjevao je pjesmu „Slijedi put“, a student Mario Žunić je pokazao umijeće imitacije. Nakon prvog dijela programa, uslijedila je dodjela zahvalnica Studentskog zbora i uprave fakulteta. U kategoriji studenata nagradu Studentskog zbora za izvannastavne aktivnosti i zauzetost na fakultetu, dobili su: Tea Reponj, Ivan Lovrić, Josip Matezović, Anita Lučić i Marija Lasić. U kategoriji profesora nagrađeni su: doc. dr. sc. Suzana Vuletić, prodekanica za studente i nastavu, za nesebično zalaganje i posvećenost studentima; dr. sc. Boris Vulić, za mentorstvo pete godine; doc. dr. sc. Miljenko Aničić kao profesor koji odlazi u mirovinu. U kategoriji djelatnika nagradu je dobio gosp. Vladimir Tolušić.

Potom je uslijedila dodjela priznanja i od strane KBF-a, uvođenjem nove kategorije za večer stvaralaštva. Tom je prigodom prodekanica doc.dr.sc. Vuletić poticajno istaknula da studeni budu, na svojevrstan način zaljubljeni u ono što ovdje uče; u Onog, koga ovdje spoznaju i da zavole one koje ovdje susreću, podsjećajući na misli talijansko-američkog retoričara, Lea Buskalje, koji navodi da: „Zaljubljeni uvijek moraju imati profinjenost mudrih, prilagodljivost djece, razum filozofa, smirenost svetaca, snošljivost učenjaka, snagu samopouzdanih i kreativnost umjetnika“. I zato su profesori u svakome od studenata tijekom proteklog vremena pokušali pobuditi otvorenost da budu i dijete i filozof; i svetac i učenjak i umjetnik. Neki su se u tome i poprilično istaknuli, stoga su im u ime profesorskog vijeća željeli na simboličan način, iskazati zahvalnu zamijećenost. Pritom je istaknula kako ju ne izražavaju na način da ona bude vrhunac izgovorene riječi i dodijeljenog dara, već ju ističe s poticajem svima, da ona bude u skladu s njihovim daljnjim zalaganjima; jer, kako napominje Ciceron, „vrlo je ugodna svijest o dobro provedenu životu i sjećanje na mnoga dobra djela“. A Albert Schweitzer tvrdi: „Jedina važna stvar, kada budemo odlazili, bit će tragovi ljubavi što ćemo ih ostaviti za sobom“. Na osnovu toga, istaknula je da želi da okupljeni studenti shvate, da nije važno što kao osobe čine „samo“ ono što treba ili ne treba činiti. Važno je ono što kao čovjek uvijek činimo. I s tim potiče sve skupa da u narednim godinama, „Čine više“. Napomenula je  kako vjeruje da su oni, koji su to činili već ove godine, postupali u skladu s mislima pape Aleksandra koji je smatrao da su: „Blagoslovljeni oni koji ništa ne očekuju, jer nikada neće biti razočarani“. Međutim, da bi njegov vid, ipak nadvladali radošću priznanja, pod tim aspektom, su već blagoslovljeni: gospođica. Anita Lučić i gospodin. Emanuel Mates za sav njihov trud i doprinos u promociji i svjedočenju vrlina o kojima su ovdje učili i koje su krjeposno primijenili.

Daljnji tijek večeri stvaralaštva obogatili su studenti splitskog KBF-a uključivši se u program s tri skeča: Kako je Bog stvorio Evu; Kajin i Abel i večernja škola te zanimljivim glazbenim isječkom Splitskog megamixa. Nakon gostiju nastupio je i drugi dio domaćih studenata: Martina Peunić sa svojom poezijom, Marko Dušak s „Imitacijama na temu“ te „Ruah „ s pjesmom „Ti si mene prvi ljubio“.

Program „Večeri stvaralaštva“ završen je zajedničkom točkom svih sudionika, a druženje studenata je nastavljeno uz roštilj i tamburašku glazbu.

Fotografija: Anita Lučić

Galerija slika

Zašto studirati na KBF-u u Đakovu?

Anita Lučić

Ana Puljić

Luka Ivković

Krešimir Bošnjak

Josip Matezović

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.