Događanja

Zaziv Duha Svetoga u novoj akademskoj godini

Autor:  Thursday, 01 October 2020 |

U četvrtak, 1. listopada 2020. godine, održana je svečana inauguracija u 216. akademsku godinu 2020./2021. pod vodstvom dekana Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Đakovu, izv. prof. dr. sc. Vladimira Dugalića.

U 8 i 30 je započela sveta misa koju je predvodio izv. prof. dr. sc. Stjepan Radić, prodekan za znanost i međufakultetsku suradnju, u koncelebraciji s nekolicinom drugih profesora Fakulteta. Na početku je pozdravio studente i djelatnike Fakulteta te citirajući Platona zaželio je radostan početak u ovim, novim okolnostima. Doc. dr. sc. Zdenko Ilić je u svojoj homiliji pozvao na nasljedovanje Krista. Osvrnuvši se na evanđelje dana i poslanje sedamdeset dvojice i simboliku tog broja koji je označavao broj svih poznatih naroda biblijskog vremena, rekao je kako Kraljevstvo Božje nije ograničeno samo na jedan narod, Izrael, nego su svi ljudi pozvani biti djeca Božja. Žetva je velika, velik je broj onih koji žeđaju za Božjom riječi, a radnika malo, malo onih koji navještaju. Studenti teologije su ti koji trebaju evangelizirati, ali ne samo riječima nego i djelima te davati mir kao dar nositelja koji neće uvijek svi primiti odnosno htjeti čuti i prihvatiti. Zato je važno otvoriti se djelovanju Duha jer On sve čini mogućim.

Dekan je na početku inauguracije u dvorani biskupa Mandića prvenstveno pozdravio sve studente, a napose 13 novih studenata prve godine, te povratnike s drugih studija i dvije studentice na Erasmus razmjeni iz Poljske te najavio dolazak dvojice svećeničkih kandidata iz Benina naglašavajući kako Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu postaje internacionalan. Također je pozdravio prodekane, profesore i ostalo nenastavno osoblje. Ispričao je priču o tome što je život, a koja se odvijala kroz raspravu stanovnika šume gdje je svatko drugačije shvaćao svoje poslanje i smisao. Život je put prema vječnosti, a teologija, kao humanistička znanost se bavi upravo čovjekom i smislom. Citirajući Ratzingera, rekao je da je teologija znanost koja otkriva što Bog govori čovjeku i kroz te riječi se otkriva istina i o Bogu i o čovjeku. Studij teologije zahtijeva predanost uz duhovnost i kontemplaciju, jer su studenti teologije ta sedamdeset dvojica koja će nositi Božju riječ i svjedočiti je svojim životom.

Autor teksta: Matea Milićić

 

 

Image Gallery

Contact us

Catholic Faculty of Theology in Đakovo

IBAN account:
Faculty: HR4523900011100474440
Dorm: HR3123900011500027586

 

The website KBF in Đakovo uses cookies to ensure a better user experience and functionality of the site. By continuing to browse the website, you agree to the terms of use.