Događanja

Upaljena prva adventska svijeća

Autor:  Utorak, 01 Prosinac 2020 |

Zbog trenutne epidemiološke situacije, prvi dan prelaska nastave na daljinu, u nazočnosti nekolicine nastavnog i nenastavnog osoblja, prvu adventsku svijeću, upalio je izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

U svom popratnom govoru istaknuo je da je „došašće vrijeme priprave, poziv na ponovnu obnovu i iščekivanje blagdana Božića. U odnosu na svakodnevnu rutinu, vrijeme Došašća je nešto posebno, ispunjeno posebnom radošću i nestrpljenjem. Svjedoci tome su ljubičasta boja u liturgiji, boja koja izražava svečanost, trpljenje i nadu. Svjedocima posebne naravi Došašća pridružuje se i adventski vijenac koji nalazi svoje mjesto u crkvama, na trgovima i domovima, ali vijenac nije samo dekor, lijep ukras, već izraz kršćanske nade koju iščekujemo kroz ovo vrijeme priprave. Adventski vijenac ukorijenjen je u tradiciji i običajima kao simbol iščekivanja Božića, a u nekim tradicijama predstavlja vječnost, simbol pobjede i časti. Četiri svijeće adventskog vijenca simboliziraju Nadu, Mir, Radost i Ljubav. Svjetlo svijeća je simbol Svjetla Kristova. Stoga i paljenje svake svijeće označava postupnu pobjedu Svjetlosti nad tamom poradi sve skorijeg dolaska Mesije. Svjedoci priprave su i mise zornice koje se slave rano ujutro u prohladnim danima, a one su najbolji izraz budnosti i spremnosti za Kristov dolazak“.

Tekst: Izv. prof. dr. sc. Suzana Vuletić

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.