Događanja

Proslavljen Dan KBF-a u Đakovu

Autor:  Utorak, 09 Studeni 2021 |

Dana 5. studenoga 2021. godine euharistijskim slavljem u đakovačkoj katedrali, koje je predvodio Veliki kancelar Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit mons dr. Đuro Hranić, započelo je obilježavanje Dana  Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Uvodeći u misno slavlje, nadbiskup je uputio pozdrav svim članovima akademske zajednice Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, na čelu s dekanom prof. dr. Vladimirom Dugalićem, čestitajući im njihov dan. Pozdrav je uputio i zajednici Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, rekavši kako su Bogoslovno sjemenište i KBF u Đakovu „rođeni zajedno, na današnji dan 1806. godine“ te im je čestitao 215. rođendan.

U svojoj homiliji nadbiskup je rekao kako je svatko od nazočnih po sakramentu krsta i potvrde hram Duha Svetoga, pomazan i posvećen. „I svi zajedno smo otajstveno Tijelo Kristovo, sveti puk, narod Bogu stečen. Naše crkveno zajedništvo i mi kao akademska zajednica jednog teološkog fakulteta smo također mjesto gdje Bog prebiva ili bi barem trebao prebivati“, rekao je nadbiskup, dodajući kako Bog prebiva i u naviještenoj evanđeoskoj Isusovoj pripovijesti o nepoštenom upra­vitelju, koji je ušao u veliki rizik. Isus hvali njegovu odvažnost i time poručuje da nasljedovanje iziskuje spremnost na rizik.

Obraćajući se nazočnima, nadbiskup je upitao: „I niste li vi ljudi koji ste iz vjere ušli u veliki rizik u kojemu je vrhovni zakon ljubav prema Bogu, solidarnost s njegovom Crkvom i zauzetost za ostvarenje njezina evangelizacijskog poslanja ovdje i danas? Rizik kojega ste prihvatili odlaskom na svećeničko ređenje, podnoseći molbu za primitak u Bogoslovno sjemenište, upisujući se kao vjernici laici ili kao svećenički kandidati na Katolički bogoslovni fakultet i vaša strast za sudjelovanje u evangelizacijskom poslanju Crkve već sada čine vidljivim Božje kraljevstvo medu ljudima u ovome svijetu. Upisati se kao vjernici laici na teološki fakultet iako znadete da su potrebe za vjeroučiteljskim kadrom popunjene te da vjeroučitelji dijele zajedno s drugim nastavnicima sudbinu smanjenja broja razrednih odjeljenja i gubitka broja radnih sati ili se na studij teologije upisati kao svećenički kandidat - to može samo ljubav: bez uvjeta, skroz na skroz; ljubav nošena velikim oduševljenjem i zanosom, sve do opijenosti… A da bismo to mogli i da se u tome ne bismo umarali, da bismo se napajali Duha Svetoga i njegove stvaralačke mudrosti i kreativnosti, trebamo zajednicu kao zdenac na kojemu pijemo s izvora Božje milosti, dobrote, ljubavi i zauzetosti.“

Naglašavajući potrebu pripadanja crkvenoj zajednici i iskustva zajedništva, nadbiskup je rekao: „Crkvena zajednica i iskustvo razumijevanja i podrške u njoj uvijek je zdenac na kojemu tažimo svoju glad i žeđ za Bogom, za njegovom riječju, za darom njegove milosti i oproštenja. Zato trebamo Crkvu, konkretnu zajednicu vjere i života, kao obitelj, kao mjesto i model zajedništva u kojemu ima mjesta i srca za sve i za potrebe svakoga od nas, i gdje smo svi braća i sestre, sinovi i kćeri istog Nebeskog Oca. Trebamo crkvenu zajednicu kao mjesto solidarnosti i zajedništva, gdje svi imamo isto dostojanstvo bez obzira na naš socijalni položaj i porijeklo, stupanj obrazovanja, visinu primanja, pripadnost društvenoj skupini, udruzi ili političkoj stranci. Trebamo ju kao mjesto pomirenja i mira, kao obitelj u kojoj se svi članovi raduju povratku svakoga svoga odvojenog člana, s radošću ga primaju, a ako se izgubio idu ga tražiti i ne smiruju se dok ga ne nađu.“

Program u Dvorani biskupa A. Mandića                

Nakon euharistijskog slavlja, svečani program se nastavio u Dvorani biskupa Antuna Mandića. Na početku je Mješoviti zbor fakulteta pod vodstvom mo. Ivana Andrića izveo himnu Republike Hrvatske i pjesmu Oče naš nakon čega je uslijedila minuta šutnje za sve stradale u Domovinskom ratu.

Uvodni pozdrav uputio je dekan KBF-a izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić koji se osvrnuo na situaciju uzrokovanu pandemijom. Citirajući papu Franju rekao kako je velika potreba društva za evanđeoskom hermeneutikom kako bi se svijet bolje razumio. Dobar teolog je onaj koji je otvorena duha i spreman za nova razmišljanja u danim situacijama. Nakon dekana, nazočnima se obratio rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Vlado Guberac. Istaknuo je kako mu izrazito drago što Sveučilište nosi upravo Strossmayerovo ime. Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu kao sastavnica Sveučilišta je njegova moralna vertikala, a upravo zahvaljujući Crkvi, visoko školstvo u istočnoj Slavoniji postoji više od 300 godina. Pozdrave je uputio i dekan Teološkog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. sc. Drago Tomašević. Obratio se prvenstveno diplomatima hrabreći ih u govoreći kako se ne moraju bojati jer imaju Boga uza sebe. Također im je rekao kako danas dobivaju službeni dokument koji svjedoči o njihovu obrazovanju, ali da to nije kraj, nego su pozvani svakodnevno dokazivati naučeno u svojim životima. Izv. prof. dr. sc. Stanislav Slatinek, prodekan Teološkog fakulteta u Ljubljani je također poželio svu sreću diplomantima i najavio daljnju suradnju dvaju teoloških učilišta. Doc. dr. sc. Branko Murić, prodekan KBF-a u Zagrebu također je pozdravio sve prisutne i istaknuo važnost teologa u društvu koja se tek mora prepoznati pogotovo kroz rad, poštenje i kreativnost što je i zaželio diplomantima.

Nakon uvodnih pozdrava je uslijedilo godišnje izvješće o radu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu koje je predstavio dekan Dugalić. Ovo je 216. godina postojanja institucije, a 17. godina otkako je uzdignuta na rang fakulteta. Nastava u protekloj akademskoj godini je djelomično bila online. Na fakultetu je trenutno upisano 87 studenata te zaposleno 24 nastavnika i 18 članova nenastavnog osoblja. Prošle godine je završen i potvrđen statut, a Fakultet je dobio i pozitivnu ocjenu od reakreditacijskog povjerenstva i od Agencije za znanost i obrazovanje te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Dva nastavnika su izabrana u zvanje izvanrednog profesora, 3 su stekla titulu doktorata, a profesor Pero Aračić je postao prvi profesor emeritus. Potpisano je 16 ugovora sa osnovnim i srednjim školama koji omogućuju hospitacije studentima 5. godine.  Organizirano je 8 simpozija i znanstvenih kolokvija te 2 gostujuća predavanja. Redovito se odvija Erasmus program. Dvije studentice iz Poljske su bile u Đakovu, a jedan naš student u Pragu te jedna studentica u Salamanci. U procesu pokretanja su tri poslijediplomska programa te tri programa cjeloživotnog obrazovanja te dvopredmetni studij kao i 2 znanstvena centra. Digitalizacija knjižnične i arhivske građe se nastavlja, a u planu je i Teologijada.

Poslije izvješća je vokalna grupa Đakovčanke izvela dvije pjesme, te je uslijedio akademski čin promocije u kojem su zvanje magistra/magistre teologije dobila 23 studenta, jedan diplomirani teolog te 8 diploma za cjeloživotno obrazovanje u polju Religioznog odgoja i pedagogije te Kateheze dobrog pastira.

Također dekanovu nagradu za studente generacije su dobili Luka Marošević i Maria Dragomirović koji su na prvoj godini studiji postigli prosjek 5,0, Lucija Tica na drugoj godini 4,83, Vladimir Sabo 4,86 na četvrtoj godini te Florijan Zagorščak 4,77 na petoj godini studija. Nagradu za najbolji diplomski rad koji nosi naslov „Ekumenska nastojanja biskupa Ćirila Kosa“ je dobila Helena Kulaš pod mentorstvom doc. dr. sc. Antuna Japundžića koji je ukratko predstavio njen rad. Nagradu za izvanredan doprinos u znanosti je dobio prof. dr. sc. Ivica Raguž, a nagrade za izuzetno zalaganje nenastavnog osoblja su dobili Ankica Landeka, Marin Ivanišić i Susanne Simon Kolarević. Zahvalnice fakulteta su dobili Petar Vidović za dugogodišnji predani rad kao tajnik Fakulteta, umirovljeni profesor Slavko Platz koji je poklonio dio ušteđevine Fakultetu te Grad Đakovo za suradnju. Za kraju programa zbor je otpjevao pjesmu Gaudeamus.

Tekst: A. Banović i M. Milićić; Fotografija: M. Hardi

 

 

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.