Događanja

ADVENTSKA DUHOVNA OBNOVA 2021.

Autor:  Petak, 17 Prosinac 2021 |

16. prosinca 2021. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu u kapelici, Marije Majke Crkve, održana je adventska duhovna obnova koju je predvodio dr. sc. Ilija Dogan.

Na početku su studenti otpjevali Himan Duhu Svetom, a zatim je uslijedilo razmatranje u kojem je velečasni pozvao studente da se upute u Betlehemsku špilju. Suvremenici Ivana Krstitelja su tražili odgovore od njega što im je činiti, a on im je navijestio Krista. Isto činimo i mi! Papa Franju je u molitvi za prestanak pandemije rekao kako smo mislili ostati zdravi u bolesnom svijetu na što se u ovoj obnovi nadovezalo promišljanje o današnjem svijetu za koji mnogi smatraju da je vrijeme zla i patnje, posljednje vrijeme, vrijeme Antikrista.

Fabrice Hadjadj u jednoj svojoj knjizi kaže: “Ako smo tu gdje jesmo, Stvoritelj želi da budemo tu.“. Bog je stvorio sve dobro i ne treba razlog ni obrazloženje toga. Smatrao je da svijet bolji s čovjekom nego bez njega i zato ga stvara, ali ga ne ostavlja samog već dolazi k čovjeku u svijet, tiho i ponizno. Ne traži priznanja ni privilegije, a takva treba biti i Crkva. Kršćanstvo nije prečac za bijeg iz svijeta koji nam se ne sviđa, već su kršćani pozvani djelovati upravo u tom svijetu. Zato je Riječ postala tesarom; kao što tesar u jednostavnosti i skrovitosti čini čudesna djela tako i Bog u jednostavnosti i skrovitosti spašava svijet. Događaj Isusa Krista donosi nadu, ali i vjeru da je blagodat biti upravo u ovom trenutku. Na temelju priče o čovjeku koji je kredama bojio ulice i na svom odlasku dao stanovnicima grada komadiće krede za uspomenu, velečasni je rekao kako Bog i nama daje komadiće krede kako bi bojali svijet Božjim bojama dobrote i radosti. Razmatranje je završeno molitvom svetog Franje nakon čega je uslijedilo pokorničko bogoslužje te prilika za ispovijed.

Tekst / Fotografija: Marea Miličić / Marija Hardi

 

 

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.