Događanja

Paljenje četvrte adventske svijeće

Autor:  Ponedjeljak, 19 Prosinac 2022 |

19. prosinca 2022. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu upriličeno je paljenje četvrte adventske svijeće. Program su predvodili mr. sc. Stjepan Matezović, profesor duhovnosti i duhovnik Bogoslovnog sjemeništa zajedno sa studentima prve i druge godine.

Program je započeo zajedničkom pjesmom Raduj se grade Nazaret. Profesor je naglasio kako je četvrta svijeća, svijeća anđela i pouzdanja. Anđeo Gabrijel navijestio je Mariji da je odabrana za Majku Sina Božjega. Profesor je potaknuo sve prisutne da se upravo ovaj posljednji tjedan došašća pripreme još snažnije u vjeri i ljubavi, ali i svakodnevnom životu za Gospodinov dolazak. Studentica Marija Jakopović pročitala je prvo čitanje, a psalam studenti Valentino Kujundžić i Mario Vučko.

Profesor se u homiliji osvrnuo na Pavlovu poslanicu Rimljanima gdje nas Pavao podsjeća zašto slavimo određena otajstva naše vjere. Unatoč grijehu i ljudskoj slabosti, Bog ne ostavlja čovjeka samoga, nego mu obećava da će njegova ruka biti nad njime. Božja je ruka neposredno i direktno nad svakim čovjekom i upravo se na to podsjećamo u vremenu došašća i vremenu Božića, to je podsjećanje da Bog svoje ne ostavlja. Bog je pogledao na nas, dariva nam ono najdragocjenije kako bi nam upravo on bio Spasitelj i Otkupitelj. Od nas se traži istinska poslušnost i predanost vjeri i potpuno predanje Božjoj providnosti. Profesor je potaknuo neka svatko od nas moli za milost i dar usavršavanja ljubavi prema Bogu i bližnjima.

Zatim su studenti Stjepan Kuharić i Ana Umiljanović pročitali molitvu vjernika, nakon čega je studentica Marija Jakopović zapalila četvrtu svijeću. Profesor je zazvao Božji blagoslov na sve prisutne, a program  je nastavljen uz pjesmu Poslan bi anđel Gabrijel nakon čega su studentima posluženi keksi.

Tekst: Maria Dragomirović
Fotografija: Nikolina Blažević

 

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.