Događanja

Božićna čestitka

Autor:  Četvrtak, 21 Prosinac 2023 |

U četvrtak, 21. Prosinca 2023. Godine, u 12 sati, održala se božićna čestitka, u Dvorani biskupa Antuna Mandića, na KBF-u u Đakovu. Studentski mješoviti pjevački zbor, pod vodstvom mo. Ivana Andrića, pjesmama “Zdravo, djevice” i “Bogorodice Djevo, radujsja” uveo nas je u ovogodišnju božićnu čestitku.

Nakon prigodne pjesme, moderator Stjepan Kuharić, student 3.godine KBF-a, uputio je pozdrave dobrodošlice i najavio božićni program. 

U svojoj čestitci, studentica Maria Dragomirović, predsjednica Studentskog zbora KBF- a u Đakovu, osvrnula se na došašće u našim životima. Ono je u novije vrijeme svedeno na zabavu, profit, blještavilo, orašare i tome slično. Nedostatak naše nutarnje topline, također pokušavamo nadomjestiti kuhanim vinom i fritulama. Izgubili smo pogled na “prvo došašće, u kojem možemo uočiti tišinu, skromnost, iščekivanje u njihovom pravom smislu”. Pri tome pravi smisao Božića biva zaboravljen, ali Isus svakodnevno kuca na naša vrata i čeka naše “da”, poput onog Marijinog upućeno anđelu. Stoga nas poziva da budemo spremni, poput Marije, primiti i nositi Gospodina, te svjedočanstvom života širiti Kristovu ljubav i evanđelje. 

Nakon toga, uslijedila je čestitka izv. prof. dr. sc. Ivice Pažina, v. d. dekana KBF-a u Đakovu, koji je u ime uprave iskazao božićnu čestitku. Božić je blagdan čuvenoga realizma Božje ljubavi prema čovjeku. Dolazi Emanuel, Isus u liku djeteta. Ako promišljamo o realizmu naše vjere, možemo naići na njegovu prepreku - dijete. Prema riječima Evanđelja, ako ne postanemo kao djeca nećemo biti dio Kraljevstva toga Kralja slave. Kako postati i biti poput djeteta, u pravom smislu tih riječi? “Mi želimo Kraljevstvo Božje, no ne želimo nakon što smo se trudili biti odrasli, postati poput djece. Mi želimo samo ostati djecom”. Zatrpani smo stvarima, obvezama i problemima koji nas ometaju i pretrpavaju. Gubimo istinski smisao biti poput djeteta, koje dok se igra slavi život, uživa u onome što čini, pjeva neovisno čuje li ga netko ili ne. Stoga smo svi mi pozvani svojim realizmom govora i življenja vjere, ovoga došašća i Božića, odgovoriti na nečuveni realizam Božje ljubavi.

Odmah nakon uslijedila je i čestitka mons. Dr. Đure Hranića, nadbiskupa đakovačko-osječkog i velikog kancelara KBF- a u Đakovu, koji u malenom Isusu, navodi: “vidim i prepoznajem vas studente” i “budućnost naše Crkve”. Krasi ih dinamizam i snaga, koji se očituju u tome što su više Isusovi i što dopuštaju da se doista nastani u njima. Na taj ih način oblikuje, nosi i usmjerava, te čitavim bićima i srcem mogu biti u službi Crkve. To je istinska snaga Crkve. Također, želi svima da razvijaju svoje darove, sposobnosti i da poput malena sjemena stvaraju čudesa, ohrabrujući ih pri tome da se ne boje i da budu svjesni da je sa njima Emanuel. Poziva sve da snagom vjere i predanja, poput Blažene Djevice Marije i Josipa koji su se stavili u službu Božju, uspijevaju ostvariti svoje poslanje i na takav način danas graditi Crkvu i Kraljevstvo Božje. Svima uz sretan i blagoslovljen Božić, poželio je i iskustvo blizine Emanuela, da ih prati na svakom životnom koraku koji je pred njima.

Tople i srdačne čestitke, zatim su dodatno obogatili svojim životopisnim talentima, Band KBF-a u Đakovu, pjesmama “O, pastiri, čudo novo” i “Bijeli Božić”, nakon čije je izvedbe uslijedio i poučni dramski prikaz pod nazivom “Marija- model utjelovljenja Riječi” (prema Lk 1-2), studentske dramske skupine “Sv. Josip Kupertinski”, pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Silvane Fužinato. Božićna čestitku zaključio je zbor izvedbom pjesme “Gaudete”.

Tekst: Marija Jakopović

 

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.