Obavijesti

Novi broj Diacovensije

Utorak, 03 Studeni 2015 |

Objavljen je treći broj teološkoga časopisa Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Diacovensia za 2015. godinu.

Šimo Šokčević u svome članku Filozofija moći Romana Guardinija, donosi nam zanimljive uvide o Guardinijevu poimanju moći, uspoređujući je s pristupom drugih autora poput H. Arendt i M. Foucaulta. Ivica Raguž u svome radu Kršćanski – katolički svjetonazor prema Romanu Guardiniju pokazuje kako prema ovome autoru od svjetonazora kao takvoga dolazimo do toga da kršćanstvo jedino pruža istinski svjetonazor te se, u konačnici predstavlja katolički svjetonazor kroz prizmu nauka o suprotnostima. Ivica Žižić, u članku Liturgija kao umjetnost i igra kod Romana Guardinija analizira Guardinijevu usporedbu umjetnosti i igre, u kontekstu cjelokupnoga teološkoga mišljenja, te nam pruža, zajedno s Guardinijem, otvoren pogled u duh liturgije. Posljednji članak koji se u ovome broju bavi Guardinijem, Guardini i Balthasar. Dodirne točke Ivana Ivande, rasvjetljava međusobne veze ove dvojice teoloških velikana 20. stoljeća, prateći njihove susrete, kako osobne, tako i sadržajne u njihovim teološkim konceptima.

Antun Volenik, u članku Perspektive suradnje integrativne psihoterapije i pastoralne prakse, promišlja o mogućnostima suradnje i povezivanju važnoga psihoterapijskoga pravca i konkretnoga pastorala. Članak Suvremene tendencije u društvu – izazovi za vjeronauk u školi Valentine Mandarić bavi se izazovima koje stanje u suvremenom društvu i nova kurikularna reforma stavljaju pred vjeronauk, istovremenu promišljajući njegovo mjesto i poslanje u obrazovnom sustavu. Drago Tukara, u članku Crkveni oci u poslanicama J. J. Strossmayera, sa željom da u godini 200-te obljetnice biskupova rođenja što bolje upozna njegova bogata misao, analizira prisutnost otaca u dvadeset i tri korizmene poslanice biskupa J. J. Strossmayera. 

Ovaj broj donosi i sljedeće prikaze knjiga:

Adolf POLEGUBIĆ – Boris VULIĆ (ur.), Zapad, vjera i razum, Zbornik radova godišnjega pastoralnog skupa, Hrvatski dušobrižnički ured, Frankfurt am Main, 2015., 173 str. (Davor Vuković )  

Anto POPOVIĆ, Uvod u knjige Staroga zavjeta 2. Povijesne knjige, KS, Zagreb, 2015., 435 str. (Karlo Višaticki)  

Đurica PARDON, Zemlja: dar, kušnja i zadaća. Biblijska teologija zemlje u Knjizi Postanka 1 – 11, Glas Koncila, Zagreb, 2014.,431 str. (Ivan Dugandžić)

Željko Filajdić

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.