Mr. sc. Ivan Zubac

Mr. sc. Ivan Zubac

Mr. sc. IVAN ZUBAC, profesor crkvene povijesti

Mjesto rođenja: Sarajevo, Republika Bosna i Hercegovina
Datum rođenja: 15.04.1982
Adresa: Vijenac Ivana Meštrovića 102, XI/1, 31000 Osijek
Kontakt: e-pošta: ivanzubac [et] gmail.com, mobitel: 091/58-58-646

 

 

 

CURRICULUM VITAE

Osnovna Škola: OŠ „Slobodan Vukovic“-Sarajevo,RBiH (1988/1992),  OŠ „Dugiš“, Makarska, (1992/1995), OŠ „Podgora“ u Podgori (1995/1996).

Srednja škola: II. Gimnazija Osijek (Jezična) (1996/2000), maturirao u lipnju 2000.

Sveučilišno obrazovanje: Filozofski Fakultet u Osijeku (2001/1008), dvopredmetni studij Engleskog jezika i književnosti i Povijesti. Diplomirao u svibnju 2008. Stečeno zvanje je Profesor Engleskog Jezika i Književnosti i Povijesti. Od listopada 2009.god. student na poslijediplomskom studiju iz Crkvene Povijesti na Papinskom Sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Radno iskustvo: Godinu i pol dana (2008/2009) učitelj Engleskog jezika i književnosti u OŠ Tordinci, od 1 do 8 razreda. Povremeno zaposlenje i honorarna suradnja u sektoru stručnog prevođenja za razne škole stranih jezika na području grada Osijeka (Ad Hoc Centar za jezike i prevoditeljstvo). Godinu i pol dana (2013/2014) na mjestu profesora Engleskog jezika u Isusovačkoj Klasičnoj Gimnaziji u Osijeku.  Dva mjeseca na mjestu profesora engleskog jezika u Obrtničkoj školi u Osijeku. Položen državni stručni ispit. Dva mjeseca radnog iskustva na mjestu profesora povijesti u Obrtničkoj školi u Osijeku (travanj-lipanj 2015.god.)

Trenutna pozicija: Student na Doktoratu na Fakultetu za Povijest i Kulturna Dobra Crkve na Papinskom Sveučilištu Gregoriana u Rimu. Tema Doktorske disertacije : „The Croatian Catholic Movement on the territory of the Archdiocese Djakovo-Osijek in trhe interwar period 1918-1941“. Od zimskog semestra  2017/2018., predaje kao asistent pri Katedri crkvene povijesti, Odsjeka za filozofiju i povijest, kolegij Nova i Moderna Crkvena Povijest.

Kompetencije stečene tijekom godina akademskog usvršavanja

Želio bih istaknuti da nakon skoro cjeloživotnog procesa učenja, koje još traje, mogu konstatirati da se osjećam kompetentnim da radim u sustavu visokog obrazovanja. Naravno, to je jedan častan i odgovoran posao i svjestan da samo najbolji mogu svoju priliku u njemu. Ovdje bih htio u kratkim crtama navesti najbitnije stavke po pojedinim povijesnim razdobljima.

Stari Vijek:  Ovaj period je bio i prvi koji sam detaljnije proučavao i radio na njemu. Tema moga diplomskog rada na Filozofskom Fakultetu u Osijeku bila je „Ep o Gilgamešu i Biblijska priča o Noi-usporedbe i razlike“. Trenutno je u planovima Profesora koji je nositelj ovih kolegija vezanih za kršćansku antiku objavljivanje Zbrornika studenata crkvene povijesti na Gregoriani o Konstantinu, „Constantino-tracce su una difficile ricerca“. Moj doprinos Zborniku će biti opis nastanka i širenja kulta cara Konstantina kao sveca na kršćanskom Istoku (knjiga je i objavljena naposljetku u Rimu u listopdau 2013.god.). Život u Rimu i povremena pratnja koju sam obavljao za hodočasnike jednostavne me ponukala da se što više moram informirati i o povijesti grada Rima i drevne ekumene, nadograđujući na taj način prije stečana iskustva. Od mnogih radova napravljenih na Gregoriani vezanih za ovo razdoblje izdvojio bih onaj (vezan za odnos Crkve i Izraela) iz kolegija Storia della Chiesa Antica I, „Separazione tra Giudei e Cristiani“.

Srednji Vijek: Ovo razdoblje sam prvi puta imao prilike upoznati tijekom svog studija na Filzofskom Fakultetu u Osijeku. Prvo razmišljanje kada sam došao u Rim je i bila medijevalistika, no tek sada, nakon početka Doktorata, shvaćam koliko sam se još morao obrazovati da bi se time bavio. Prošli smo obuku i stručno usvršavanja iz takvih predmeta kao što su Arhivistika, Paleografija, Diplomatika, Kodikologija, Kronografija gdje se od nas tražilo da se osposobimo za čitanje i razumijevanje medijavalnih manuskripata. Imao sam priliku naučiti mnogobrojne nove spoznaje o samom poimanju Srednjega Vijeka i o cjelokupnoj duhovno-socijalno-političkoj transformaciji koju je Europa prošla. Jedan od radova koji sam pisao na Gregoriani (o križarskom zauzimanju Zadra) bio je iz predmeta Storia della Chiesa Medievale II, „La quarta Croaciata e la presa di Zara“.

Novi Vijek i Suvremena Povijest: U ovome razdoblju mogu reći da se osjećam i najkompetentnije, uzevši u obzir da su ovdje upravo i tematike kojima sam se bavio u posljednje vrijeme. Tema moga magistarskog rada je bila „Nadbiskupija Đakovačko-Osječka u vremenu između Dva svjetska rata“ dok je odobrena tema Doktorske Disertacije „Hrvatski katolički Pokret na teritoriju Nadbiskupije Đakovačko-osječke u Međuratnom razdoblju (1918-1941)“. U doglednoj budućnosti, ako bi mi se pružila mogućnost, htio bih se još detaljnije baviti sa ovim razdobljem. Tijekom studija u Rimu i ovdje smo imali prilike izučavati mnoge aspekte nastajanja modernog društva navesti ću samo jedan iz predmeta Storia della Chiesa Moderna II, „John Locke and the composition of the Two Treaties on Government“.

Objavljeni članak u časopisu Obnovljeni Život, 2018, 73 (3), str. 329-341, pod naslovom „Hrvatski Katolički Pokret na početku 20. stoljeća".

Sudjelovanje u Organizacijskom odboru Simpozija Stoljeće Jedne Zablude. Nacionalni i religiozni identitet Hrvata u Jugoslaviji (1.12.1918. – 1945. – 1990.), održanom na Katoličkom Bogoslovnom Fakultetu u Đakovu 09./10.05.2019. Članak pod naslovom „Represivni aparat u Kraljevini SHS/Jugoslaviji u izradi.“

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.