Događanja

Održan prvi Teološki café na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu

Autor:  Slađana Bradarić/Kristijan Japarić Četvrtak, 05 Studeni 2015 |

Dana 4. studenoga 2015. godine Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu organizirao je "Teološki café". Gost prvoga "Teološkog caféa" bio je popularni hrvatski književnik Edo Popović autor niza poznatih djela kao što su romani: Izlaz Zagreb jug (2003.), Oči (2007.), Lomljenje vjetra (2011.), Mjesečev meridijan (2015.) te novele Koncert za tequilu i apaurin (2002.), Igrači (2006.) i dr. 

Prije nego li je izložio središnju temu  predavanja, Edo Popović je iznio misao kako je dobar dijalog samo onaj koji se sastoji od neistomišljenika, jer o čemu raspravljati ako smo istih ili pak sličnih stavova. Potreba izbjegavanja takve tautologije vidjela se i u sklopu predavanja gdje je Popović kao agnostik svoje misli iznio upravo u prostorijama KBF-a.

Kroz razgovor Popović je pokušao objediniti teme materijalnih i društvenih vrijednosti te pojam vremena. Kao okvir za obradu svih ovih tema uzeo je vlastito djelo pod naslovom "Priručnik za hodače", točnije poglavlje "Lista suvišnih stvari" koje donosi tematiku vezanu uz to što suvremeni čovjek postavlja za nekakve svoje vrijednosti. Kao polazište za raspravu uzeo je citat "Ništa od onoga što nam drugi mogu oduzeti ili ukrasti nije doista naše." Iz toga se vidi kako čovjek današnjega vremena ima iskrivljenu sliku o vrijednosti. Kao prioritet postavlja se moć, a neprestano gomilanje stvari oduzima prostor čovjeku te se on guši. Materijalne stvari su kao mamac koji nas čini lovinama. Vrijednosti poput slobode i ljubavi zamijenjene su raznim drugim materijalnim stvarima. Glavni problem je taj što se ljudi promatraju kroz ono što posjeduju, a ne kroz ono kakvi jesu. Iskrivljena je slika vrijednosti, a o takvom se problemu gotovo niti ne raspravlja.

Nakon kratkog izlaganja Ede Popovića, studenti i ostali sudionici "Teološkog caféa" raspravljali su o izrečenome. Pojavila su se razna egzistencijalna pitanja, pitanja vezana uz odnos čovjeka i prirode te pitanja spasenja i Božje opstojnosti. Sva rasprava svela se na ključno pitanje: Kakva je čovjekova budućnost s obzirom na ovako iskrivljena poimanja vrijednosti? Rješenje  se nazire ako krenemo od sebe, jer kada bi svatko krenuo ispravljati svoje greške došli bi do sigurnije budućnosti za čovjeka. Važno je "živjeti jednostavno te poštivati dostojanstvo ljudske osobe”, istaknuo je Popović.

Poveznica na kojoj možete pogledati video ovog događaja: https://youtu.be/r_1cyKQgNNM

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.