Događanja

Održano gostujuće predavanje akademika Ivice Kostovića na temu "Socijalni mozak" (VIDEO)

Autor:  Slađana Bradarić/Kristijan Japarić Srijeda, 16 Studeni 2016 |

U utorak, 15. studenog 2016. godine, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu održano je gostujuće predavanje akademika Ivice Kostovića na temu "Socijalni mozak". Uvodno nazočne je pozdravio izv. prof. dr. sc. Ivica Raguž, dekan fakulteta.

Izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić održao je uvodnu riječ i u kratkim crtama predstavio predavača Kostovića. Također je uputio pozdrav Antunu Tucaku, upravitelju Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Osijeku, zatim dekanu Prehrambeno tehnološkog fakulteta u Osijeku Dragi Šubariću i profesorici Ljiljani Kostović-Knežević.

Akademik Kostović je u svom predavanju istaknuo kako za odlučivanje, donošenje odluka, procjenu rizika i ponašanje u kriznim situacijama postoji biološka osnova. Ona je rezultat onoga što smo naslijedili i onoga što smo tijekom socijalizacije razvili, te kasnije u  interakciji s okolinom modificirali. Središnji naglasak stavljen je na skriveni režanj, tzv. inzulu. Ona je ključna za donošenje odluka u razdoblju nesigurnosti, a ujedno uključuje i osjećaj za empatiju kojim razumijemo druge ljude i tumačimo njihova ponašanja. Akademik Kostović smatra kako je inzula ključna kako bi čovjek mogao predvidjeti situaciju i pravilno reagirati. Empatija nam omogućuje da pretpostavimo što drugi ljudi misle, što žele reći te se u skladu s time ponašamo. Na koncu Kostović zaključuje kako je rani utjecaj, posebice utjecaj majke, važan ne samo za davanje  smjernicama socijalnog ponašanja već i za  izgradnju same strukture mozga.

Slađana Bradarić/Kristijan Japarić

Video prilog možete pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=mcJ6kTJvp4A

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.