Događanja

Gostujuće predavanje „Politika i dehumanizirani svijet“ doc. dr. sc. Marka Vučetića (VIDEO)

Autor:  Četvrtak, 26 Listopad 2017 |

Dana 25. listopada 2017. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu održano je gostujuće predavanje doc. dr. sc. Marka Vučetića pod nazivom „Politika i dehumanizirani svijet“.

Profesor Vučetić je na način spontanoga govora izložio svoje temeljne misli o ulozi politike u današnjem svijetu. Prije svega, profesor je precizirao uloge s jedne strane religije koja daje objašnjenje stvarnosti, dok politika s druge strane ima jasno izraženu neskrivenu težnju da zagospodari jednim određenim područejm, ona nastupa kao pseudoreligija jer zalazi u sva područja. Politika se određuje kao institucijsko, osobno ili organizacijsko uređenje unutarsvjetskih odnosa dok je religija inteligentna naracija o eshatonskoj datosti. Svi kršćani, koji vjeruju u inkarnaciju Isusa Krista, trebali bi djelovati u svijetu, dakle, religija je ta koja uvijek poziva i koja je pozvana na humaniziranje. Politika proizvodi dehumanizirani svijet jer nije u stanju doći do kultiviranja individualnih izbora koji vode prema sreći, rekao je Vučetić. Ono što je izrazito bitno je da  država ne smije imitirati lažnu humanost, politika prije svega ne služi tome da se proces uređenja društva vodi lažnom humanosti, nego umanjivanjem patnje. Mi kao kršćani trebamo uočiti nepravilnosti u svijetu, te onda kada ih spoznamo ne možemo nereagirati jer pritom zalazimo u područje čovjeka koji nije u stanju djelovati. Politika stvara dehumanizirani svijet jer smo izgubili respekt prema sugovorniku, ona nije utopijsko mjesto, nego treba biti mjesto dobra, zaključio  je Vučetić.

Tekst i fotografije: Slađana Bradarić

 Video prilog ovog događanja možete pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=HYmXJHGF_qU

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.