Događanja

Beograd - međunarodni simpozij povodom 20-te godišnjice smrti Yvesa Congara

Autor:  Željko Filajdić Petak, 29 Svibanj 2015 |

Dekan KBF-a u Đakovu, izv. prof. dr. sc. Ivica Raguž, i trojica studenata, Dinko Glavaš, Dino Klem i Željko Filajdić, sudjelovali su 28. svibnja na međunarodnome simpoziju povodom 20-te godišnjice smrti Yvesa Congara i objavljivanja srpskoga prijevoda njegove knjige Devet vekova kasnije. Simpozij je nosio naslov Jedna, sveta, opšta i apostolska Hristova Crkva. Kongarovi pogledi u prošlost – otvaranje perspektiva budućnosti i odvijao se na Pravoslavnom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

 

Dekan i studenti prisustvovali su prvom dijelu simpozija u kojem su, pored pozdravnih riječi nadbiskupa Stanislava Hočevara i prof. dr. Predraga Puzovića, dekana Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta, i kratkoga tematskog uvoda prof. dr. sc. Nike Ikića, održana sljedeća predavanja: Uz godišnjicu smrti i izdavanje knjige: Kongarov doprinos ekumenizmu (dr. sc. Zoran Đurović, prevoditelj knjige), Razvitak odnosa države i Crkve tijekom prvog tisućljeća kao jedan od uzroka raskola (prof. dr. sc. Tomo Vukšić, vojni biskup BiH, profesor na KBF-u u Sarajevu), Današnje poteškoće identifikacije vjerskog i nacionalnog na putu jedinstva Crkve (prof. dr. sc. Bogdan Dolenc, KBF u Ljubljani), Opći i parcijalni modeli u pokušajima sjedinjenja dviju Crkava – nekad i danas (mr. sc. Mirko Štefković, tajnik Subotičke biskupije), Biblijsko utemeljenje, eklezijalni razvoj i povijesne borbe dviju struktura Crkve: primicijalne i sinodalne (prof. dr. sc. Jure Zečević, KBF u Zagrebu), Primatus – questio oecumenica specifica (prof. dr. sc. Niko Ikić, KBF u Sarajevu), Današnji pogled na pitanje primata iz pravoslavne perspektive (mr. sc. Zlatko Matić, Pravoslavni bogoslovni fakultet u Beogradu). Poslije prvoga bloka predavanja održana je i kratka, ali plodna, diskusija.

Treba spomenuti i da su u drugom bloku predavanje imali i dvojica profesora našega Fakulteta, doc. dr. sc. Davor Vuković i dr. sc. Antun Japundžić, pod naslovom APOSTOLSKA: Ekleziologija zajedništva (communio) u ekumenskoj perspektivi.

Povodom ovoga simpozija u Beogradu je boravio i švicarski kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana koji je održao i završnu riječ na simpoziju.

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.