Događanja

Božićna čestitka na KBF-u

Autor:  Srijeda, 29 Prosinac 2021 |

Dana 23. prosinca 2021. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu održana je Božićna čestitka. Na početku je sve okupljene pozdravio voditelj programa, student Damir Bošnjak te najavio mješoviti pjevački zbor pod vodstvom maestra Ivana Andrića koji je izveo dvije pjesme: Ave, o Marija i Zdravo Djevice. Nakon toga su studenti David Ferić i Ana Umiljanović izrecitirali tri pjesme: Božić 1972. Zlatka Tomičića te U noći adventskoj i U očekivanju njegovog rođenja Alekse Kokić.

Zatim se okupljenima obratio predsjednik studentskog zbora Luka Marošević. U svojoj je čestitci naglasio kako su upravo studenti oni koji su pozvani biti nositelji usklika „Veni, veni Emmanuel!“ kao pravi svjedoci nade u ponovni Kristov dolazak. Naglasio je kako je potrebno da gledamo jedni druge istom onom ljubavlju koju nam je pokazao sam Krist. Isus je rođenjem preuzeo ljudsku prirodu kako bi nam pokazao našu vlastitu vrijednost i kako bi preobrazio tamu ovoga svijeta. Također, naglasio je važnost Marije i Josipa koji trebaju biti uzor svih kršćanskih obitelji. Na kraju je svima poželio blagoslovljen Božić i uspješnu Novu 2022. godinu. 

Svoju je čestitku nakon toga uputio i dekan izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić. Pozivajući se na encikliku pape Franje Fratelli tutti naglasio je kako nam svaki dan pruža novu priliku i kako je svaki dan novo poglavlje našega života. I upravo kako papa u enciklici naglašava važnost suodgovornosti i  bratstva, tako smo i mi pozvani biti dobri Samarijanci, odnosno, pozvani smo biti bližnji svakome čovjeku. Pozvani smo postati bližnji drugome. Sam je Isus postao čovjekom i trpio je za nas, te nam je tako postao bližnji. Na kraju je dekan poželio da nam novorođeni Isus ispuni srca ljubavlju te čestitao Božić u svoje, i ime uprave Fakulteta svima nazočnima.

Okupljenima se obratio i mons. dr. sc. Đuro Hranić, Đakovačko-osječki nadbiskup. Naglasio je kako je Božić posebno otajstvo koje u našim srcima uvijek rađa radost, optimizam i nadu. Ono što se dogodilo prije 2000 godina su dvije stvarnosti: jedna je ona koja je živjela svoj život i nije primijetila novu stvarnost koja je došla, no postojala je i druga stvarnost, ona koja se susrela s otajstvom utjelovljenja. Važno je da se i u svima nama dogodi otajstvo Betlehema. Trebamo se ugledati na Blaženu Djevicu Mariju jer ona je upravo ta koja je prihvatila otajstvo, ona je prvo mjesto gdje se dogodilo utjelovljenje. Moramo pristupiti tome otajstvu poput nje  – vjerom i oraspoložiti naša srca da budu poput njezina, jer ona je svojim srcem rekla Božjoj riječi „Evo me“ nakon čega se mijenjao njezin život. Ona je živjela od te riječi. Blažena Djevica Marija treba nam biti model u življenju naše vjere.

Program je dalje nastavljen recitacijama pjesama: Bliži se Božić Borislava Đurineca i Dobrodošlica Božiću Božice Jelušić koje je izveo student Antonio Pekić.

Za kraj je mješoviti zbor otpjevao pjesmu O vjernici, hajdmo nakon čega je uslijedila tradicionalna Božićna tombola i Agape.

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.