Događanja

HODOČAŠĆE U DRAGOTIN 2022.

Autor:  Subota, 14 Svibanj 2022 |

Studenti Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu su zajedno sa profesorima i nenastavnim osobljem te sa zajednicom Bogoslovnog sjemeništa, 13. svibnja 2022. godine išli na zavjetno hodočašće u marijansko svetište u Dragotin. Euharistijsko slavlje je prevodio nadbiskup Đakovačko- osječke nadbiskupije, mons. Đuro Hranić u koncelebraciji s nadbiskupom u miru, mons. Marinom Srakićem, kotorskim biskupom, mons. Ilijom Janjićem te s profesorima fakulteta i poglavarima sjemeništa.  Nakon uvodnih pozdrava, nadbiskup je predstavio kandidata za službu akolite, bogoslova pete godine studija, Antonija Ihaza koji je na toj svetoj misi i primio dotičnu službu.

U svojoj je homiliji nadbiskup podsjetio na događaje u Fatimi, 13. svibnja 1917. godine i na Gospina ukazanja djeci, a posebno na tajne koje im je Gospa povjerila. U kontekstu treće tajne, koja se odnosila između ostalog na komunistički režim, nadbiskup je istaknuo kako su 5. listopada 1959. godine komunisti ušli u sjemenište. Tijekom pretresa su uhitili tri svećenika i tri bogoslova te ih osudili na zatvorsku kaznu. Od tada se zajednica bogoslovnog sjemeništa zavjetovala na hodočašće u Dragotin dva puta godišnje, 13. svinja i 13. listopada.

Današnje evanđelje je bio izvještaj o anđelovom navještenju Mariji. To Marijino „Fiat“, neka mi bude, je ono koje je promijenilo povijest i omogućilo ulazak u slobodu pri čemu ljudi više nisu robovi grijeha, „Za slobodu nas Krist oslobodi“ kako piše sveti Pavao Galaćanima, a pročitano je u prvom čitanju. Marija se stavlja kao uzor svim ženama. Njezino „da“ stoji nasuprot često slušanom sloganu „moje tijelo, moj izbor“ koje je posebno aktualno posljednjih dana u hrvatskom društvu. Marija nije slijepo poslušala anđela već ga je razborito pitala „Kako će to biti kad muža ne poznajem?“ usprkos svemu, Marija se nije bojala. Nadbiskup je tako pozvao i bogoslova Antonija Ihaza da se ne boji. On je studij započeo kao laik pa je ovu službu danas primio među svojim kolegama. Nadbiskup ga je pozvao prepustiti Bogu svoje sposobnosti, ali i slabosti te cijeli život prinositi Bogu kao duhovnu žrtvu. Nakon tih riječi je primio posude s kruhom i vinom te je misa nastavljena. Nakon mise je za hodočasnike bila osigurana okrepa te je uslijedio povratak u Đakovo.

Izvještaj: Matea Miličić

 

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.