Događanja

Obilježen Tjedan karijera Sveučilišta u Osijeku na KBF-u u Đakovu

Autor:  Petak, 13 Svibanj 2022 |

Tjedan karijera je projekt Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku kojemu je cilj povezati studente i poslodavce, kao što je na početku i rekao Igor Jakobfi, profesor socijalnog nauka Crkve. Ove godine se održava od 9. do 13. svibnja, a središnja događanja na Katoličkom bogoslovnom fakultetu 12. svibnja. Prije samih predavanja, dekan fakulteta, izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić je pozdravio sve prisutne i rekao kako je ovo drugi Tjedan karijera na ovom fakultetu. Pohvalio je samu ideju Tjedna karijera posebno zbog velike nezaposlenosti studenata koji završe ovaj fakultet posljednjih godina. Iznio je ideju karijernog ureda koji bi pratio trendove na tržištu rada te naglasio kako teolozi nisu ograničeni samo na rad u školi i pozvao na daljnje školovanje te specijalizaciju u jednom od triju ponuđenih poslijediplomskih programa; psihoterapije, palijativne skrbi te pastorala kriznih situacija.

Prvi predavač je bio Marko Kapular koji je predstavio svoje iskustvo rada u dječjem vrtiću te u županijskoj upravi. Nakon završenog teološkog studija je upisao smjer Kateheze Dobrog pastira koja se temelji na Montessori pedagogiji. Potaknuo je studente na taj korak jer vrtići rado surađuju s osobama koje su završile tako nešto. Također je dao prikaz svojeg djelovanja u Županijskom savjetu mladih Osječko- baranjske županije.

Sljedeća predavačica je bila Vanesa Šerić koja je predstavila udrugu PUKS, odnosno podrške u kriznim situacijama. Vanesa je 2015. diplomirala na području pastorala kriznih situacija te je htjela nastaviti raditi ono što je pisala u tom radu, tako da je osnovala PUKS kojoj je cilj implementirati kršćanske vrednote kroz civilni sektor, posebno kroz unaprjeđenje osobnog rasta i razvoja. Ono čime se oni bave jest pružanje podrške nakon nekih gubitaka (prekid, preseljenje, otkaz, smrt). Članovi udruge su različitih zanimanja, ali im je svima cilj pružiti podršku ljudima kojima je to potrebno. Drže radionice i predavanja, a trenutno pružaju potporu ukrajinskim izbjeglicama.

Treće predavanje je održala Sanja Matičić. Diplomirala je u Đakovu 2007. godine, a tijekom samog studija je imala dvoje djece. U predavanju je predstavila svoje djelovanje kroz projekte tijekom godina. Prvenstveno je istaknula važnost edukacija koje su posebno dostupne sada u digitalnom dobu što je ona posebno koristila. Upisala je i doktorski studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na temu Strossmayer i umjetnici pod mentorstvom profesora Vladimira Dugalića. Ono što je bio cilj ovog izlaganja jest potaknuti studente da ne odustaju te da se dodatno educiraju u različitim područjima jer je to ono što otvara vrata karijerama.

Posljednje predavanje je održala Martina Kuvedžanin na temu „Teolog i mediji.“. Nakon što je diplomirala, znala je da posao vjeroučiteljice nije za nju, iako ga je tijekom studiranja željela. Otvorilo se radno mjesto u tiskovnom uredu na što se ona prijavila. Nije imala radnog iskustva u tom području, ali je tijekom studiranja pisala za Teofil, Vjesnik i sve što je trebalo pisati te se na to se pozivala u životopisu i dobila je posao. Kasnije se  doškolovala za rad u medijima. Ono što je istaknula jest da Crkva nije mjesto za izgradnju karijere, već prostor služenja u bilo kojem području i u tome dati sve od sebe. 

Na kraju je tajnica fakulteta, Tihana Kuterovac održala radionicu prijave na natječaj i pisanja životopisa. Objasnila je proces prijave i cijelu proceduru oko toga ističući glavne dokumente koji se moraju priložiti. Nakon toga je dala upute kako napisati dobar životopis u kojem se trebaju navesti kompetencije i osobine te motivacijsko pismo.

Izvještaj: Matea Miličić

 

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.