Događanja

Paljenje prve adventske svijeće

Autor:  Ponedjeljak, 28 Studeni 2022 |

28. studenog 2022. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu upriličeno je paljenje prve adventske svijeće. Program su predvodili izv. prof. dr. sc. Boris Vulić, v.d. prodekana za nastavu i studente zajedno sa studentima 5. godine. Program je započeo zajedničkom pjesmom: Padaj s neba.

Student David Ferić pročitao je prvo čitanje i psalam prve nedjelje došašća, nakon čega je profesor održao prigodnu homiliju. Istaknuo je kako su ključni pojmovi iz Pavlove poslanice svjetlo i tama. Svjetlo predstavlja one koji su Kristovi, a tama one čija su djela zla. Svako malo naiđemo na vijest da je netko umro od gladi, da nitko ne prilazi unesrećenomu u pomoć. No, znači li to da nemamo više empatije, suosjećanja i ljubavi? To nam pokazuje da smo postali slijepi i gluhi, da ne umijemo razlikovati svjetlo od tame. Postavlja se pitanje: „Uočavamo li stvari oko nas?“ Pavao nas poziva na budnost. Budnost je stanje trajne razbuđenosti na koju nas poziva ovo došašće. Sve što je važno i što me se uistinu tiče, događa se u ovom trenutku pred mojim očima. Profesor je zaključio: „Neka nas ova svijeća podsjeti na takvu budnost.“  

Student Petar Tustanovski zatim je pročitao odlomak iz homilije bl. Alojzija Stepinca nakon čega je profesor zapalio prvu adventsku svijeću istaknuvši kako je to svijeća proroka i nade. Ona je znak naše molitve i blagoslova. Profesor je pozvao da zahvalimo za sve koji su ostavili blagoslove u našim životima. 

Cijeli program završen je pjevanjem pjesme: Poslan bi anđeo Gabrije nakon čega su studentima podijeljeni medenjaci iz Karmela sv. Josipa iz Đakovačke Breznice.

Tekst: Maria Dragomirović
Fotografija: Nikolina Blažević

 

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.