Događanja

Započeo TEOLOŠKO-PASTORALNI SEMINAR na temu "Svećenik i virtualni svijet"

Autor:  Srijeda, 20 Rujan 2023 |

Teološko-pastoralni seminar za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije, na temu „Svećenik u virtualnom svijetu“ započeo je molitvom Srednjeg časa u srijedu, 20. rujna 2023., u Dvorani J. J. Strossmayera na KBF-u u Đakovu. Skup je prvo pozdravio dr. Šimo Šokčević, predsjednik povjerenstva TPS-a i profesor filozofije na KBF-u.

Nadbiskup Đuro Hranić pozdravio je pomoćnog biskupa mons. Ćurića i okupljene svećenike rekavši: „Zahvaljujem svima Vama koji ste svjesni važnosti našeg svećeničkog zajedništva te naše trajne svećeničke duhovne, teološke i pastoralno-katehetske formacije te koji se nošeni tom sviješću trudite cjelovito sudjelovati i na Teološko-pastoralnom seminaru. Nužno je da svaki od nas svećenika uvijek sebe doživljava kao učenika na putu; kao učenika koji je trajno potrebit cjelovite formacije, i trajnog suobličavanja Kristu. Uz početnu, neizostavna je i naša trajna formacija: zajednička svima, cjelovita i misionarski usmjerena.“

Nadbiskup je posebno još pozdravio mlade svećenike, do 10 godina svećeništva, umirovljene svećenike i trojicu ovogodišnjih mladomisnika te redovnike koji su se tijekom ovoga ljeta pridružili u evangelizacijskom poslanju, a samim time i u zajedništvu Prezbiterija Đakovačko-osječke nadbiskupije. Pozdravio je i dekana KBF-a dr. Raguža te Povjerenstvo TPS-a i zahvalio im na odabiru teme i stručnjacima koje su okupili u Đakovu da pomognu produbiti tu važnu temu za pastirsko vodstvo župnih zajednica, za međusobnu komunikaciju te za komunikaciju s vjernicima i s javnošću. Pozdravio je i sve predavače  i zahvalio im na dolasku u Đakovo.

Zatim je nadbiskup podsjetio da je koncem prošle godine iz tiska izašlo drugo izdanje Izjava i odluka naše Druge biskupijske sinode kako bi ga i mladi svećenici i redovnici koji dolaze u nadbiskupiju imali mogućnost nabaviti, taj za pastoralno djelovanje i život Nadbiskupije izuzetno važan, štoviše nezaobilazan dokument, koji sve treba usmjeravati i animirati te koji sadrži i partikularno pravo mjesne Crkve, a i ono je i te kako važno za život i djelovanje jedne uređene biskupijske zajednice.

Nadbiskup je također upoznao svećenike s Formacijom o prevenciji zlostavljanja maloljetnika i ranjivih osoba koja ove jesni započinje u šest centara diljem Nadbiskupije. Riječi pozdrava uputio je dr. Ivica Raguž, v. d. dekan KBF-a. On je u ime KBF-a pozdravio sudionike TPS-a i zaželio svima dobrodošlicu. Obratio se riječima: „Slušati znači obrazovati se, tko sluša, taj se obrazuje. Obrazovana osoba jest slušatelj, a nesposobnost slušanja uzrokuje propast svakoga obrazovanja pa tako i obrazovanja u vjeri, jer i vjera dolazi od slušanja i raste sa slušanjem. Stoga, poslušajte samo jednu misao. Virtualni svijet, o kojem ćemo slušati na ovogodišnjem Seminaru, neka je vrsta udvostručenja svijeta, udvostručenja koje nas tjera da budemo potpunije „od svijeta“, ili pak, možda još i bolje rečeno, čini nas robovima svijeta. I čini se da danas u tome uspijeva i u svijetu, ali u Crkvi. Budući da je danas malo onih koji vjeruju u Boga, čak možda i u samoj Crkvi, Bog više nije dostatan razlog za čovjeka da se oslobodi od robovanja udvostručenomu svijetu. Bezbožni čovjek navikao se biti rob udvostručenoga svijeta. Izgubio je nešto jako važno, a to je jedan poseban smijeh, smijeh koji dolazi iz vjere u Boga. U tom posebnom smijehu kršćanin se smije i ruga udvostručenomu svijetu, smije se i ruga sjaju, slavi, taštini i ispraznosti udvostručenoga, virtualnoga svijeta. U tom posebnom smijehu, za koji robovi svijeta i vremena ne znaju, kršćanin okreće svoja osjetila od udvostručenoga svijeta prema svojoj duši, a dušu izdiže iznad sebe k Bogu. Zato će se kršćani budućnosti, a to su oni koji vjeruju u Boga, prepoznati upravo po tom smijehu spram cijeloga svijeta, po smijehu okrenutih osjetila prema duši i duše okrenute k Bogu: u svijetu, ali ne od svijeta.“

Dr. Davor Vuković, moderator skupa i profesor fundamentalne teologije najavio je prvoga predavača dr. sc. Damira Šehića i njegovo predavanje Moralno-teološki izazovi transhumanizma – Kršćanin u kiberprostoru i techno-posthumanizmu.

Tekst: Josipa Hrehorović
Fotografija:
Josipa Hrehorović i Gabrijela Bubalović

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.