Događanja

Zaziv Duha Svetoga i početak akademske godine

Autor:  Utorak, 03 Listopad 2023 |

2. 10. 2023. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu održana je inauguracija u novu akademsku godinu. Dan je započeo misom zaziva Duha Svetoga koju je predvodio mons. dr. sc. Đuro Hranić, nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije u koncelebraciji sa v. d. dekana izv. prof. dr. sc. Ivicom Pažinom, v. d. prodekana izv. prof. dr. sc. Borisom Vulićem i izv. prof. dr. sc. Davorom Vukovićem, rektorom Bogoslovnoga sjemeništa prof. dr. sc. Stjepanom Radićem i ostalim profesorima sa fakulteta.

U svojoj homiliji, v.d. dekana nas stavlja u situaciju iz evanđelja dana. Učenici raspravljaju tko je od njih najveći u Kraljevstvu nebeskom. To se događa na putu za Jeruzalem, mjestu gdje će Isus proći svoju patnju. Učenici traže odgovor na svoje pitanje, a to je pitanje o njihovoj sreći, o njihovu dobru. Krist im za odgovor daje lice djeteta. V. d. dekana je naglasio da moramo biti svjesni da su za društveni poredak onoga vremena djeca bila beznačajna stvarnost. Time Krist otkriva srž svojega navještaja: sve ono najvažnije u životu što nam je najpotrebnije možemo dobiti samo kao dar. Dijete je ponizno i ne stidi se tražiti pomoć. „Ništa ne može tako otvoriti nebeska prostranstva ovoj zemaljskoj stvarnosti, kao što je ono što je za svijet beznačajno!“, rekao je dekan. Pozvao je sve prisutne da u ovoj akademskoj godini postanemo svjesni svoje beznačajnosti, da budemo ponizni kao djeca. Teologija nije samo znanost, ona je i poziv. Teologija je obrana malenosti. Potrebno je iskusiti „teologiju na koljenima“ kako bismo ostvarili dobro za cjelokupnu zajednicu. Svoju je homiliju dekan zaključio riječima prvoga čitanja: „Pošalji nam svoga anđela da nas čuva na putu i dovede na mjesto, koje si nam priredio! Amen“

Nakon mise, program inauguracije nastavljen je u dvorani biskupa Antuna Mandića. Sve prisutne pozdravila je tajnica fakulteta Tihana Kuterovac te pozvala nadbiskupa da održi pozdravnu riječ. Nadbiskup je naglasio kako mi nismo ovdje svojom voljom, već je Gospodin djelovao svojim Duhom u našim srcima. On nas je potaknuo na odaziv i sazvao nas ovdje. Svatko od nas osjeća da nismo mi birali Gospodina, već da je on izabrao nas. On s nama gradi ovu mjesnu Crkvu i mjesne Crkve iz kojih dolazimo. Treba svakoga od nas, svatko mu je vrijedan. Time što nas je pozvao i skupio, daje nam i zadaću i poslanje i traži da budemo odgovorni za tu zadaću. Trebamo biti otvoreni za ono što Gospodin želi od nas. Nadbiskup je pozvao sve prisutne da budemo otvoreni jedni za druge jer samo zajednički možemo graditi Crkvu.

Nakon nadbiskupa, pozdravnu riječ uputio je i v. d. dekana. Zahvalio se prošlogodišnjoj upravi na svemu što je učinila za naš fakultet. Zatim je predstavio prodekane, a to su: izv. prof. dr. sc. Boris Vulić, v. d. prodekana za nastavu i studente, izv. prof. dr. sc. Šimo Šokčević, v. d. prodekana za znanost i međufakultetsku suradnju i izv. prof. dr. sc. Davor Vuković, v. d. prodekana za financije i organizaciju poslovanja. Uputio je sve prisutne u najvažnija tekuća događanja vezana za organizaciju fakultetskoga života, a posebno je pozdravio nove studente prve godine. Na našem fakultetu započinje i studij propedeutike Psihoterapije i teoterapije kojem želimo uspješan i plodonosan rad.

Na kraju se okupljenima obratila i predsjednica Studentskoga zbora Maria Dragomirović koja je predstavila novi sastav Zbora, predstavila ideje i želje te pozvala studente na otvorenost i susretljivost. Nakon toga je predstavila studentski časopis Teofil za 2022./2023. godinu predstavivši glavnu nit koja se proteže cijelim brojem.

Svečanost je završena zajedničkim druženjem.

Tekst i fotografija: Maria Dragomirović

 

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.