Događanja

OKRUGLIM STOLOM završen Teološko pastoralni seminar

Autor:  Nedjelja, 24 Rujan 2023 |

Trećeg dana Teološko-pastoralnog seminara za svećenike održanog na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu pod nazivom “Svećenik i virtualni svijet”, u petak, 22. rujna 2023., održan je Okrugli stol gdje se raspravljalo o temama koje su bile izložene prethodna dva dana. Sudjelovali su: izv. prof. dr. sc. Vili Radman, dr. sc. Damir Šehić, izv. prof. dr. sc. Ana Jeličić, doc. dr. sc. Emanuel Petrov, doc. dr. sc. Oliver Jurišić, doc. dr. sc. Silvana Burilović Crnov, a moderator je bio dr. sc. Ilija Dogan.

Rasprava je započela pitanjem: “Koji je glavni moralni izazov ovoga vremena”? Ne znamo kako će svijet izgledati u budućnosti, ali vidimo naznake i usmjerenja tog svijeta. Jedan od većih problema današnjega društva je pitanje identifikacije i ispravne antropologije. Tu Crkva ima značajnu mogućnost za djelovanje. Crkva je kroz povijest “plivala” kroz različite kulture kojima se koristila da bi navijestila Radosnu vijest. Suvremeno je društvo obilježeno digitalnim generacijama i virtualnim svijetom, stoga Crkva treba pronalaziti način kako u jedan takav svijet donositi Krista. Mi ne trebamo mijenjati Radosnu vijest i ne trebamo se suobličiti modernoj kulturi, nego trebamo, poput sv. Pavla na Aeropagu, donijeti svoju kršćansku kulturu. Sadržaj na internetu oblikuje ljudski duh, ali je pitanje u kojem smjeru? Posljedice neke kulture ne vidimo sada, nego tek kasnije. Treba biti svjestan prednosti i opasnosti interneta te o tome treba govoriti mladima, jer internet nije samo mogućnost, nego okruženje gdje susrećemo ljude, kako one s dobrim namjerama tako i one sa zlim namjerama.

Kako naviještati Radosnu vijest mladim generacijama i, što je potrebno svećeniku da evangelizira? Crkvene internet stranice ne bi trebale pružati samo informaciju, nego i poruku; na stranicama se ne bi trebao nalaziti samo informativan sadržaj, nego i formativan sadržaj. Da bi svećenik mogao dati Krista, nije važno kako je obučen i kako izgleda, nego je važno biti poučen o njemu. Ako je cilj svidjeti se čovjeku, onda je to promašaj. Cilj uvijek treba biti Krist. Evangeliziramo, ne radi sebe, nego radi Krista. A da bi se moglo ispravno evangelizirati, potrebno je uzeti evanđelje i vidjeti kako je Isus komunicirao. Isus je izvrstan komunikator. On se nikome nije htio svidjeti, ali se mnogima svidio. Nasljedovanje Isusa je jedini recept kako ispravno komunicirati. A u tome se treba oslanjati na vodstvo Duha Svetoga, zaključci su Okrugloga stola Teološko-pastoralnog seminara. Vladimir Sabo

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.