Katedra fundamentalne teologije

Katedra fundamentalne teologije

Budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama, ali blago i s poštovanjem (1 Pt 3,15-16)

Fundamentalna teologija je teološka disciplina koja se bavi temeljnim pitanjima kršćanske vjere. U tom vidu, ona proučava pitanje Božje objave i njezine vjerodostojnosti, pitanje čina vjere kao osobnog pristanka i odgovora Bogu objavitelju, ulogu Crkve kao zajednice u kojoj se prenosi Objava, te pitanje mogućnosti teološke spoznaje. Fundamentalna teologija je okrenuta i prema drugima, odnosno prema svakomu koji zatraži obrazloženje kršćanske vjere i nade. U tom smislu ona ima važan interdisciplinarni aspekt, ukoliko nastoji ući u dijalog sa filozofijom, kulturom, religijama, znanostima i drugim misaonim gibanjima. Interdisciplinarnost perspektiva i pristupa ulazi u bitnu dimenziju ove teološke discipline. Izazov suvremenoj fundamentalnoj teologiji osobito predstavlja pitanje odnosa vjere i kulture, vjere i razuma, kao i pitanje religijskog pluralizma, agnosticizma i indiferentizma, te pitanje mogućnosti vjere u sekulariziranom misaono-kulturalnom prostoru. Fundamentalna teologija je, dakle, smještena u temeljima i na granicama teološkog diskursa: u temeljima, jer joj je primarni objekt proučavanja Objava, polazišna točka svake teološke refleksije, i na granicama, jer je pozvana dati razlog vjerodostojnosti Objave, te se kao takva stavlja u odnos sa drugim i drugačijim.

Iz sadržaja fundamentalne teologije proizlazi i njezina metoda, koju načelno možemo prikazati u teološko-dogmatskom i apologetsko-dijaloškom vidu. Teološko-dogmatska metoda ima svoje mjesto u proučavanju temelja kršćanske vjere: polazeći od Svetog Pisma i Tradicije Crkve nastoji se razumjeti Božju objavu, koja se u povijesti spasenja otkriva kao otajstvo i događaj. Objava ima svoj vrhunac u raspetom i uskrslom Isusu Kristu, a biva dostupna i prenosi se u Kristovoj Crkvi. Apologetsko-dijaloška metoda, pak, nastoji opravdati i obrazložiti (apologia) kršćansku vjeru pred zahtjevom razuma, ima za cilj ukazati (de-monstratio) na istinitost i vjerodostojnost Božje objave, teželi ući u dijalog, i to blago i s poštovanjem drugoga i drugačijega. U tom vidu, fundamentalna teologija, nasuprot obrambenom i polemičkom monologu, želi kroz otvoreni razgovor (dia-logos) ponuditi odgovor na pitanje kršćanske vjere, odnosno vjerodostojno i razumski ukazati na podudarnost vjere s čovjekovim očekivanjima i zahtjevima njegova razuma, te pokazati da je Isus Krist kao jedini posrednik između Boga i ljudi važan, odnosno temeljan za svaki religiozni odnos s Bogom (Peter Henrici). Uz teološku perspektivu koja izvire iz datosti Božje objave, fundamentalnu teologiju, dakle, bitno obilježava i antropološka perspektiva koja polazi od čovjeka, odnosno od temeljnih ljudskih pitanja, očekivanja i mogućnosti. 

Sva teologija u konačnici, osobito fundamentalna, ima važnu hermeneutičku dimenziju i zadaću: jedinstvenu Božju povijesnu objavu kazivati i aktualizirati, prevoditi i tumačiti (hermeneuein), te činiti razumljivom svakom čovjeku i svakoj novoj generaciji u svakom povijesnom razdoblju.

Davor Vuković

 

Profesori:

Dr. sc. Davor Vuković, docent, predsjednik

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Na katedri se predaju:

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.