Novi naslovi

Ivica Raguž: Ja služim Bogu. Duhovni život majke M. Amadeje Pavlović

Prof. dr. sc. Ivica Raguž, profesor dogmatske teologije na KBF-u u Đakovu, objavio je novu knjigu, u izdanju Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, „Ja služim Bogu. Duhovni život majke M. Amadeje Pavlović“. Radi se prvom teološkom prikazu duhovnoga života majke M. Amadeje Pavlović (1895.-1971.), provincijalne poglavarice Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu tijekom 2. svjetskoga rata i u prvim teškim godinama komunizma.

Autor tumači i aktualizira njezina promišljanja o trpljenju, bolesti, šutnji, euharistiji, poslušnosti, poglavarima. Znakovita je njezina prepiska s dvojicom svetaca: bl. kardinalom Alojzijem Stepincem i pravoslavnim episkopom Varnavom Nastićem. Osobito treba istaknuti prepisku  s episkopom Nastićem, jer ona odiše čudesnim ekumenskim duhom još i prije 2. vatikanskog sabora. Majka Amadeja također je i „Pravednica među narodima“, jer je tijekom 2. svjetskoga rata spasila život židovskoj djevojčici Zdenki Bienenstock. No, ovo nije samo knjiga o majci M. Amadeji. To je knjiga o svetosti jer, zavirujući u dušu majke M. Amadeje, otkrivamo kako bismo i sami mogli i trebali biti sveti.

Uvodnu riječ napisala je provincijalna poglavarica Milosrdnih sestara sv. Križa, s. Valerija Široki, koja između ostaloga piše: „Čitajući knjigu zasigurno ne ćemo ostati ravnodušni prema toj svetoj sestri. Poučeni mudrošću i svetošću života majke M. Amadeje, na nama je sada da počnemo širiti glas o njoj i moliti Gospodina da nam po njezinu zagovoru udijeli potrebne milosti te da ju što prije mognemo javno štovati.“

Preuzeto sa stranica Đakovačko-osječke nadbiskupije

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.