Novi naslovi

Novi naslovi

Ivica Raguž: Ja služim Bogu. Duhovni život majke M. Amadeje Pavlović

Prof. dr. sc. Ivica Raguž, profesor dogmatske teologije na KBF-u u Đakovu, objavio je novu knjigu, u izdanju Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, „Ja služim Bogu. Duhovni život majke M. Amadeje Pavlović“. Radi se prvom teološkom prikazu duhovnoga života majke M. Amadeje Pavlović (1895.-1971.), provincijalne poglavarice Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu tijekom 2. svjetskoga rata i u prvim teškim godinama komunizma.

Autor tumači i aktualizira njezina promišljanja o trpljenju, bolesti, šutnji, euharistiji, poslušnosti, poglavarima. Znakovita je njezina prepiska s dvojicom svetaca: bl. kardinalom Alojzijem Stepincem i pravoslavnim episkopom Varnavom Nastićem. Osobito treba istaknuti prepisku  s episkopom Nastićem, jer ona odiše čudesnim ekumenskim duhom još i prije 2. vatikanskog sabora. Majka Amadeja također je i „Pravednica među narodima“, jer je tijekom 2. svjetskoga rata spasila život židovskoj djevojčici Zdenki Bienenstock. No, ovo nije samo knjiga o majci M. Amadeji. To je knjiga o svetosti jer, zavirujući u dušu majke M. Amadeje, otkrivamo kako bismo i sami mogli i trebali biti sveti.

Uvodnu riječ napisala je provincijalna poglavarica Milosrdnih sestara sv. Križa, s. Valerija Široki, koja između ostaloga piše: „Čitajući knjigu zasigurno ne ćemo ostati ravnodušni prema toj svetoj sestri. Poučeni mudrošću i svetošću života majke M. Amadeje, na nama je sada da počnemo širiti glas o njoj i moliti Gospodina da nam po njezinu zagovoru udijeli potrebne milosti te da ju što prije mognemo javno štovati.“

Preuzeto sa stranica Đakovačko-osječke nadbiskupije

Viktor E. Frankl: Liječnik i duša Temelji logoterapije i egzistencijske analize. Deset teza o osobi

Knjiga predstavlja III. hrvatsko, dopunjeno izdanje, prilagođeno novomu, ponešto prerađenomu 11. njemačkom izdanju (Ärtliche Seelsorge, Deuticke, Beč, 2005.), prvom novom izdanju toga djela nakon Franklove smrti 1997. U ovom izdanju prvi put u jednom svesku nalazimo i središnji tekst „Deset teza o osobi“ u kojima Frankl sažima sliku čovjeka u najkoncentriranijoj formi.

Liječnik i duša jedno je od najvažnijih djela Viktora E. Frankla. U njoj su najcjelovitije obrađene glavne teze Franklove logoterapije i egzistencijske analize, osnovni antropološki pojmovi, tumačenja temeljnih pokretačkih snaga čovjeka, koje ga, prema Franklu, nužno vode i usmjeravaju prema vrijednostima, odnosno smislu. On tvrdi da je smisao moguće naći uvijek i do „posljednjeg daška života“.

U knjizi se daje sustavan prikaz psihoterapijskog sustava koji je osnovao, prikazane su i obrazložene teorijske osnove, isto tako, terapijska i klinička praksa kod psihičkih poremećaja i egzistencijskih kriza smisla. Frankl pred oči čitatelja, kao cilj, uvijek postavlja ljudsku osobu – za odgovornost sposobno, slobodno i prema smislu usmjereno biće – koju prepoznaje iza svih bolesti.

U susret jubileju 300. obljetnice obrane Sinja (1715.-2015.)

Zbornik sabire radove s Nacionalnoga mariološko-marijanskog simpozija održanog u Sinju od 19. do 22. rujna 2013. godine pod nazivom U susret jubileju 300. obljetnice obrane Sinja (1715. – 2015.). Prouke o Svetištu Gospe Sinjske i mariološka promišljanja nakon Drugoga vatikanskog sabora, u suorganizaciji Hrvatskoga mariološkog instituta i Svetišta Gospe Sinjske.

Na tom je simpoziju mariološka i marijanska tematika obrađena s različitih vidova i disciplina: teologije, povijesti, glazbe, književnosti i jezikoslovlja. Zbornik donosi, redom kojim su izloženi na simpoziju, šesnaest znanstvenih članaka napisanih na temelju izlaganjâ sa simpozija, koje potpisuje osamnaest autora, a zaokružen je pregledom hrvatske marijanske bibliografije od 2012. do 2015. godine.

Riječ je o dvanaestom u nizu znanstvenih zbornika radova s nacionalnih mariološko-marijanskih skupova u organizaciji Hrvatskog mariološkog instituta.

Hrvoje Relja: Tomistička filozofija

Knjiga sustavno izlaže tomističku filozofiju u njezinih šest disciplina: teoriju spoznaje, metafiziku, filozofiju prirode, filozofiju o Bogu, filozofiju o čovjeku i etiku iz perspektive djela Tome Akvinskoga i u kontekstu suvremenih dosega tomizma... Obrađeni su svi ključni Tomini filozofemi i njihovi odjeci u suvremenom tomizmu. Time je u koricama ove knjige omogućen cjelovit uvid u filozofsku misao Tome Akvinskoga. Prema tome, rukopis je znanstveno relevantan i za njim postoji opravdana potreba kad god se i gdje god se proučavaju i poučavaju Tomina prodorna misao i njezina suvremena preoblikovanja.

Antun Japundžić - Richard Pavlić: Grgur Palamas. Otajstvo spasenja kao milost divinizacije

Grgur Palamas (1296.-1359.) ubraja se među velike pravoslavne teologe. Prvi dio knjige posvećen je Grguru Palamasu u kontekstu njegova vremena gdje se posebno osvrćemo na elemente koji su utjecali na njegovu duhovnu i intelektualnu formaciju. Slijedi povijesno-doktrinarni prikaz svečeve teologije i njegovih spisa u kontekstu hezihazma, apofaticizma i teološke teme divinizacije. 

Smatramo da upravo ta posljednja tema predstavlja srž Palamasove teologije, stoga smo joj, osim glavnoga naslova ovoga rada posvetili i dva središnja poglavlja u knjizi. 

Temi divinizacije isprva pristupamo u širem kontekstu teologije spasenja i nauka o milosti da bismo na kraju pažnju posvetili odabranom svečevu spisu O divinizaciji.

U završnom dijelu rada ističemo značenje i aktualnost Palamasove teološke misli u suvremenoj teologiji.

( Iz uvoda)

Stranica 1 od 41

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.