Studentski kutak

Katolički bogoslovni fakultet na Osječkom ljetu mladih

Ponedjeljak, 20 Lipanj 2016 |

16. lipnja 2016. godine Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu sudjelovao je na Osječkom ljetu mladih. Uvodni pozdrav uputila je predsjednica Studentskog zbora KBF-a Nikolina Barić. Program je započeo nastupom studentskog zbora Ruah koji je i ostatak programa obogatio svojim izvedbama.

Dramska skupina, pod vodstvom sestre Fužinato i studenta Marina Galića, izvela je predstavu pod nazivom Obitelj - oaza milosrđa. U nastavku su slijedili nastupi studentice prve godine i kantautorice Ane Bošković i nastup pjesnikinje Martine Peunić koja je svojim recitacijama autorskih pjesama obogatila čitav program. Student Marko Ivančićević održao je kratko izlaganje o milosrđu u kojemu je kroz primjere crkvenih otaca i Tome Akvinskog pokušao prikazati pravi smisao milosrđa u čovjekovom životu. Istaknuo je kako je cilj čovjeka biti sličan Bogu, a bez milosrđa to se ne može postići. Isto tako je važno grešnika pokarati, jer time ljudima ukazujemo na njihove grijehe i upućujemo ih na krepost te u tome leži čovjekova pravednost, zaključio je Ivančićević. Nakon kratke stanke uslijedio je edukativni dio programa u kojem su profesori KBF-a održali svoja predavanja. Doc. dr. sc. Grgo Grbešić se u svojem predavanju dotaknuo lika i djela Marije Faustine Kovalske. Kroz iskustva bolesti, suhoće i poniženja, ova je poljska redovnica postala istinski primjer vjernog kršćana. Kroz životnu patnju Bog joj je ukazao da neće živjeti za sebe, već za duše i upravo će se tada osjetiti istinsko milosrđe u kojemu se jedino treba uzdati u Gospodina, zaključio je profesor Grbešić. Izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić održao je predavanje na temu "Teologija tijela". Profesor je istaknuo kako se ova tema protezala kroz dugi niz godina, krenuvši od temeljnog antropološkog iskustva ograničenosti u tijelu, zatim filozofije koja je strahovala od ženske ljepote, pojave maniheizma i Descartesa koji je tijelo vidio kao stroj. Danas je u tom pitanju prisutna genitalizacija, liberalizacija i privatizacija ljudskog tijela. Teološki gledano u trenutku uskrsnuća će snaga duha prožeti snagu čovjekova tijela, te će time kršćanstvo naglasiti istinsko dostojanstvo i vrijednost tijela, dodao je profesor Dugalić. Nakon profesorovih predavanja uslijedila je rasprava i čitanje Poslanice Filipljanima.

Posljednje predavanje održao je izv. prof. dr. sc. Ivica Raguž, dekan KBF-a u Đakovu na temu „In vino veritas“. Profesor se osvrnuo na dionizijevski kult opuštenosti, kult smijeha kao nešto u čemu se održava ljepota ljudskoga i nadilaženja. Naglasio je i da je u vinu istina utoliko što ono ljudsko tada dolazi do izražaja. Tradiciju vina susrećemo i u Svetom Pismu, a on je prisutan i  kod Krista na Posljednoj večeri, Euharistiji te u Kristovim prispodobama o vinogradu, čokotu i lozi. Naposljetku, profesor se dotakao i teme nogometa, koja je uvijek aktualna, a posebice sada u vrijeme prvenstva, te istaknuo kako je igra bitna odrednica čovjekove dimenzije, čovjek kroz igru izlazi iz samoga sebe. Na kraju bogatog dana profesor Raguž je sve pozvao na čašicu vina, te zahvalio svim sudjelovateljima  i gostima na Osječkom ljetu mladih, a sam program se završio ugodnim druženjem svih prisutnih.

Video prilog možete pogledati na:https://youtu.be/aaG4tpse0Fo

Galerija slika

Zašto studirati na KBF-u u Đakovu?

Anita Lučić

Ana Puljić

Luka Ivković

Krešimir Bošnjak

Josip Matezović

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.