Događanja

Drugi dan simpozija prigodom 300. obljetnice svetišta Gospe Tekijske (VIDEO)

Autor:  Kristijan Japarić/Slađana Bradarić Subota, 21 Svibanj 2016 |

Drugi dan Međunarodnog znanstvenog simpozija prigodom 300. obljetnice svetišta Gospe Tekijske započeo je euharistijskim slavljem koje je predvodio dekan KBF-a, izv. prof. dr. sc. Ivica Raguž.

Predavanja je otvorio mr. sc. Tadija Crnjak, s temom "Crkvene i političke prilike u Srijemskoj biskupiji u drugoj polovici 18.st". Profesor Crnjak je u prvom dijelu predavanja izložio neke poteškoće s kojima su se suočavali biskupi 18. stoljeća, primjerice, samo definiranje granica srijemske biskupije i njenih župa. Pregovori za spajanje srijemske i bosanske biskupije su se odvijali u 18. stoljeću, a nakon sjedinjenja ove dvije biskupije, za svaku od njih se trebala definirati i njihova autonomija. Unatoč tome, bosanska  biskupija je neprestano pružala svoj utjecaj na ovom području, dodao je profesor Crnjak.

Drugo predavanje održao je dr. sc. Robert Skenderović, viši znanstveni suradnik, na temu "Bitka kod Tekija - odlučujući poraz Osmanlija u Podunavlju". Dr. Skenderović predaje na Hrvatskom institutu za povijest. Predavač je prisutne upoznao sa samom biografijom Eugena Savojskoga. Zahvaljujući njegovoj organiziranosti osmanlijska je vojaka poražena i petrovaradinska tvrđava je oslobođena islamskog utjecaja, a u tome se i sastoji važnost spomenute bitke.

Sljedeće predavanje održao je izv. prof. dr. sc. Dragan Damjanović na temu "Arhitektura crkve Snježne Gospe na Tekijama". Profesor Damjanović predaje na Odsjeku za povijest umjetnosti u Zagrebu, te je ovogodišnji dobitnik nagrade HAZU. Profesor je izlagao povijest gradnje crkve na Tekijama, gdje je istaknuo da su dosadašnji izvori nepouzdani, pa su nužna dodatna istraživanja. Povijest crkve započinje gradnjom džamije koja je do danas rekonstruirana u katoličku crkvu. Profesor je naposljetku istaknuo kako ni današnji izgled nije konačan, te apelira na daljnju obnovu.

Predavanje prof. dr. sc. Emanuela Hoška izložio je fra Ivan Utješinović. Tema predavanja bila je "Visoka teološka škola u Petrovaradinu u 18. stoljeću". Značaj spomenute škole očituje se po brojnim profesorima teologije iz mnogih srijemskih i slavonskih gradova koji su aktivno predavali u Petrovaradinu. Kroz djelovanje od 48 godina, škola je iznjedrila niz teoloških literarnih radova i niz kvalitetnih teologa, istaknuo je fra Ivan.

Pretposljednje predavanje održao je mr. sc. Dominik Deman pod naslovom "Ilija Okrugić - upravitelj svetišta na Tekijama i povjesničar Srijema". Kroz biografske i bibliografske podatke profesor Deman je pokušao istaknuti važnost Ilije Okrugića, prvenstveno kao povjesničara. Kroz niz povijesnih i knjiženih djela Okrugić je ostavio velikog traga na izgled i značenje svetišta na Tekijama, zaključio je Deman.

Zaključno predavanje "Ex librisi petrovaradinske knjižnice" održala je Ankica Landeka, dipl. teolog i dipl. knjižničar. U predavanju je u kratkim crtama predstavljena župna knjižnica sv. Jurja koja je prvotno bila isusovačka knjižnica. Knjižnica je osnovana prvo za potrebe misijskog istraživanja, a kasnije i za potrebe školskog rada, istaknula je Landeka.

Nakon svih održanih predavanja dekan KBF-a u Đakovu, izv. prof. dr. sc. Ivica Raguž, uputio je pozdravni govor i zaključio je Simpozij. Uz dekana pozdravni govor održao je i srijemski biskup Đuro Gašparović. U popodnevnim satima predavači i ostali sudionici simpozija zajedno su se uputili u svetište na Tekijama.

Video prilog možete pogledati na: https://youtu.be/1RBZkialAnM

                                                                                                                                                                                    S. Bradarić/K. Japarić

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.