Događanja

Teologijada - događanja 2. dana

Autor:  Subota, 11 Lipanj 2022 |

Nakon prijave sudionika i podjele prikladnih poklona, započeo je službeni dio drugoga dana Teologijade. Pozdravne govore studentima uputili su: doc. dr. sc. Martina s. Ana Begić (KBF Zagreb) i don. Jenko Bulić (KBF Split).

Sestra Ana, koja je ujedno i idejna začetnica Teologijade, progovorila nam je o smislu loga, te o samoj organizaciji prve Teologijade. Naglasila je da se Teologijada ne smije ugasiti, da treba dugo živjeti, te da nam profesori trebaju biti velika potpora u organizaciji. Sestra Ana, Teologijadu gleda kao jedan susret. Susret mladih ljudi na kojima ostaje prenošenje vjere generacijama koje dolaze. Don Jenko, je naglasak stavio na Telologijadu kao dinamičan govor mladih o Bogu. Govor osmijehom, radošću, veseljem i vedrinom, te je dao do znanja da nas Split očekuje na idućoj Teologijadi.

Nakon pozdravnih govora uslijedila su izlaganja studenata.

Uvodno predavanje održala je Valentina Martinuš, studentica KBF-a u Đakovu.
Ona nam je predstavila geslo i zaštitnike ovogodišnje Teologijade. Geslo: „Ostanite u meni i ja u vama“ je citat iz 15. poglavlja Ivanova evanđelja, a nalazi se u prispodobi o vinogradu. Isus ne daje savjet, već ukazuje na važnost slijeđenja Gospodara. Trs je Krist, a Crkva loza, Otac je vinogradar koji mora paziti na sve. Ostajanje na trsu, preduvjet je rodnosti. Loza bez trsa ne rađa, i zato je važno ostati u Kristu, kako bi donijeli pravi plod. Nakon izrečenog konteksta o geslu, Valentina nam je progovorila o sv. Euzebiju i Polionu – zaštitnicima Teologijade. Sveti Euzebije i Polion su kršćanski mučenici s prostora Slavonije. Sv. Euzebije je bio Cibalski (Vinkovački) biskup, a sv. Polion je bio lektor, a ujedno i učitelj za svećeničke kandidate. Bio je poznat po revnosti i zauzetosti za Boga. Obojica su umrla mučeničkom smrću, a spomendan im slavimo 27.4.

Drugo predavanje pod nazivom: „Evangelizacijske mogućnosti društvenih mreža“ održala je studentica KBF-a u Zagrebu, Tena Lončarević.
Društvene su mreže danas postale sredstvo za oblikovanje identiteta osobe -> obuhvaća svaku sferu čovjekova života. Mediji danas uvelike oblikuju jednu posebnu kulturu, utječu na tumačenje vlastita života, a internet je postao glavni temelj i izvor komunikacije. Unutar Crkve, internet se još uvijek koristi kao izvor informacija. Mi internet i internetske stranice moramo promatrati kao mjesto za novi navještaj Evanđelja.

Benedikt XVI., društvene mreže gleda kroz sferu dijeljenja. Dijeljenja sebe u obliku slika i video zapisa, dijeljenja interesa, nade i ideala, te mjestom gdje se možemo povezati s nama sličnim osobama. Svaka društvena mreža ima određenu dobnu skupinu, te samo treba pronaći pravi način kako joj pristupiti. Mogućnosti su brojne i to je plodno tlo za pastoral. Facebook, Instagram, Tik-Tok, YouTube i mnoge druge društvene mreže su mjesto gdje možemo djelovati evangelizacijski. Ali, trebamo paziti kako živimo i što objavljujemo, jer smo možda jedina Biblija koju netko čita.

Teologija tjelovježbe je treće predavanje koje je održao Dario Adžić, student KBF-a u Sarajevu.
„U zdravom tijelu, zdrav duh“ je stara poslovica, no u kojem smislu ona progovara o zdravom tijelu i zdravom duhu? Badava nam i tijelo i duh ako ih ne vježbamo. Problem je obostran. Ako zapustimo tijelo, a samo se duhovno uzdižemo, tijelo propada, napadaju ga razne bolesti. S druge strane, ako vježbamo samo tijelo, a duh zapustimo, padamo u grijeh. Tijelo bez duha je mrtvo, puki predmet. Stari zavjet nam progovara da Bog stvara čovjeka i kada mu je Bog udahnuo dah života on oživje. Adam i Eva su pali jer se nisu dovoljno „vježbali“ u odnosu prema Apsolutnom. Nakon grijeha spoznali su da su goli, da su sami i da nemaju ništa. Izraelski narod nije reagirao na upozorenja proroka da se okrenu Bogu, nego im je tjelesno bilo važno, ona vanjština kojom su odisali i davali do znanja da su vjernici.

U Novom zavjetu vidimo preokret. Bog uzima tijelo za sličnost. Da Isus nije uzeo naše tijelo za sličnost, ne bi nam bila potrebna tjelovježba. Dario je izrekao jednu činjenicu, a to je da smo mi kršćani, puno zapostavili post, molitvu i askezu. I tu se javlja pitanje, kakve će nas Krist dočekati u posljednji dan? Potrebno se gojiti u duhovnom smislu, kako bi naše tijelo postalo hram Duha Svetoga.

Mia Lekić, studentica KBF-a u Splitu, održala je četvrto  ujedno i posljednje predavanje, na temu: „Vjeroučitelj u sekularnom društvu“.
Svi znamo da danas živimo u pluralističkom društvu punom odbacivanja svega što je kršćansko i katoličko. Mediji su ti koji danas oblikuju mišljenje ljudi. Naše poslanje kao vjeroučitelja, kateheta, i vjerskih odgojitelja stavlja se u kut. Cilj vjeroučitelja je odgajati za posvećivanje svijeta. Pozvani smo čuvati sakralno od profanog, čuvati društvo i biti pastir vođen Kristom – Pastirom.

Nakon predavanja uslijedila je diskusija.

Svečana sveta misa „Te Deum“ u Katedrali
Tradicionalnu misu Te Deum predvodio je mons. Đuro Hranić, Đakovačko – osječki nadbiskup i veliki kancelar KBF-a. Homiliju je nadbiskup započeo Isusovim riječima iz Evanđelja: „gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce.“ Nije lako dati odgovor gdje je srce. Možemo reći da je srce središte čovjeka, ono ima svoje zakone koje razum ne shvaća. Srce je izvor dobra i zla koje čovjek čini. Ono može biti prevrtljivo i iskreno, dobro i zlo, čisto i nečisto. Srce nije neutralno, ono je vezano uz neko blago. Potrebno je razlikovati blago na zemlji od blaga na Nebu. Blago na Nebu ne propada, ono je sigurno. S druge strane, zemaljsko blago je propadljivo i s vremenom nestaje. Srce je mudro kada se okrene nepropadljivom i odrekne se propadljivoga jer propadljivo blago odvodi srce u propast. Samo srce koje se odrekne blaga na zemlji može usmjeriti pogled prema Nebu. Naravno, ne misli u potpunosti se odreći sveg zemaljskog blaga kao što je obitelj, posao i slično. Važno je ta blaga usmjeriti prema Kristu Raspetome. Važno je i ne povjerovati iluzijama postmoderne koja govori o čovjekovoj samodostatnosti. Čak i Bog, koji je punina života, nije kružio samo oko sebe, nego je stvorio čovjeka. Božje je srce dar i ono gleda na nas. Na kraju homilije, nadbiskup nas je pozvao da živimo kao hram Božje ljubavi na zemlji.

Nakon sv. mise, nadbiskup je pozvao sve prisutne na kratko druženje u biskupskom dvoru. U crvenom salonu rekao je ukratko nešto o povijesti naše nadbiskupije, o samoj zgradi biskupije kao i o nekim biskupima koji su ostavili veliki trag u povijesti nadbiskupije. Nakon toga, dekan i studentica Valentina Martinuš uručili su nadbiskupu prigodne poklone sa logom Teologijade.

Popodnevni dio programa Teologijade
Nakon ručka, uslijedile su zasebne sesije radionica prema temama pojedinih prijepodnevnih izlaganja.

Prva skupina napravila je plakat na temu uvodnog predavanja o odnosu vinograda, loze i trsa. Htjelo se istaknuti da je Isus Krist trs, a vjernici, konkretno teolozi, su loze koje ostaju u njemu. Na plakatu su nacrtali samo jedan grozd, jer smatraju kako je malo plodova koji se donose i u tom smislu su progovorili o očuvanju vjere unutar katoličkih fakulteta.

Druga skupina se bavila evangelizacijskim mogućnostima društvenih mreža. To je nezaobilazno polje današnjice i potrebno je iskoristiti dobrobiti koje nosi sa sobom. Upravo se preko društvenih mreža može evangelizirati slikom, citatima, simbolima, jer je i samo Sveto pismo prepuno simbola. Također, novi način evangelizacije je putem kratkih video uradaka i skečeva te glazbe. Ono što su istaknuli kao važno jest osoban pristup u tom načinu. Ono na što su upozorili je dvostruki i neautentični život koji se često krije iza takvih korisnika. Potrebno je cijeli živjeti ono što se naviješta.

Treća skupina je imala radionicu na temu teologije tjelovježbe koju su stavili u službu Kraljevstva Božjeg. Naglasili su da tijelo nije nešto što se treba prezirati, već je ono hram Duha Svetoga koje je potrebno održavati, ali ne ići u ekstreme jer su oni odraz samodostatnog egoizma. Usko povezana s tjelovježbom jest vježba duha putem molitve, meditacije, klanjanja. I jedno i drugo vježbanje učvršćuju slobodu i volju, donose radost i mir. Na kraju su izveli i pjesmu koju su napisali inspirirano upravo tjelovježbom.

Posljednja radionica je obrađivala temu vjeroučitelja u sekularnom društvu. Temeljno poslanje vjeroučitelja je evangelizacija. On mora biti svjedokom vjere i u tome autentičan. Na temelju svog krsnog poslanja, svaki vjernik je kralj, svećenik i prorok. Vjeroučitelji su ti koji žive u svijetu i mogu više doprijeti do nekih pojedinaca od samih klerika. Često puta je to teško, ali životi su obilježeni križevima, a sekularizirano društvo je upravo križ, ali i prilika vjeroučiteljima za davanje slave Bogu.

Nakon radionica je uslijedio duhovno-meditativni program, koje je predvodio doc. dr. sc. Stanislav Šota, prodekan za financije i organizaciju poslovanja, u kapelici Marije, Majke Crkve. Drugi dan Teologijade završio je zajedničkom večerom i raspjevanim druženjem.

Tekst / Fotografija: David Ferić, Maria Dragomirović i Matea Miličić / Marija Hardi i Ivan Vuković

 

 

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

IBAN račun:
Fakultet: HR4523900011100474440
Studentski dom: HR3123900011500027586
OIB: 05384220316

 

Web stranica KBF-a u Đakovu koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.